Ingredience: | |||||
mouka (200g hladká a 300g polohrubá) | 500 g | cukr krystal | 50 g | máslo nebo hera (rozehřáté) | 100 g |
sůl | špetka | žloutek (dejte si trošku stranou na potření) | 2 ks | citronová kůra | dle chuti |
rozinky namočené v rumu nebo višňovici | dle chuti | vlažné mléko | 250 ml | droždí | 1/2 kostky |
lupínky nebo půlky mandliček | na dozdobení |
Velikonoční tradice se musí ctít, takže i u nás voní domácí mazanec.
Vypracujeme těsto, necháme vykynout, pak rozdělíme množství na 2 stejné porce a utvoříme mazance.
Necháme na plechu ještě dokynout. Pak vezmeme žloutek a vyšleháme s trochou mléka. Potřeme, zasypeme mandličkami a znovu mandličky potřeme taky žloutkem a dáme do vyhřáté trouby péct na 160 stupňů asi 30 minut.
Nůžkami ještě nastřihneme vršek mazanců do křížku.
Doporučuji na dno trouby dát plecháček s teplou vodou. Mazance budou krásně vláčné a rovnoměrně vyskočí.
Z uvedených surovin upečete 2 kusy mazance.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI