Ingredience: | |||||
polohrubá mouka | 500 g | cukr krupice | 100 g | mléko | 150 ml |
droždí | 30 g | rozpuštěné máslo | 100 g | žloutky | 2 ks |
vanilkový cukr | 1 ks | sůl | 1 špetka | rozinek | 50 g |
citronová kůra | 1 lžička | rum | 1 malý panák | mandle / rozinky na ozdobu | 1 hrstka |
žloutky na potření | 2 ks |
A jak na Jidáše ve tvaru ptáčků? Tady je jednoduchý postup. Stačí jen jeden uzel a je to!
Z mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do mísy vložíme mouku, žloutky, rozpuštěné máslo, rum, vanilkový cukr, citronovou kůru a zbývající cukr krupice (lžíci jsme si odebrali na kvásek). Vše promícháme a přidáme kvásek včetně mléka. Zpracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě minimálně hodinu (může být i déle, tak že těsto promícháme a necháme znovu kynout). Pak již jen na vále vyválíme dlouhé provázky z těsta a motáme různé tvary, které zdobíme rozinkami a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme podle velikosti Jidášků na 180 °C do zlatova (zda je upečeno, můžeme zkontrolovat špejlí).
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI