Korpus světlý: | |||||
vejce | 4 ks | cukr moučka | 180 g | olej | 100 ml |
voda | 150 ml | polohrubá mouka | 250 g | ||
Korpus tmavý: | |||||
žloutek | 6 ks | cukr | 200 g | kakao | 60 g |
voda | 8 lžic | polohrubá mouka | 140 g | prášek do pečiva | 2 balíčky |
bílky | 6 ks | ||||
Krém: | |||||
máslo | 500 g | tvaroh | 2 vaničky | vanilkový cukr | 2 balíčky |
cukr moučka | 7 lžic | mléko | 500 ml | banánový pudink | 2 balíčky |
cukr | 2 lžíce | ||||
Želatina: | |||||
dortové želé čiré | 1 balíček | voda | 200 ml | cukr | 2 lžíce |
jahodové aroma | 1 kpka | ||||
Poleva: | |||||
čokoládová poleva v sáčku Carla | dle potřeby | ||||
Ozdobení: | |||||
ovoce | dle chuti |
Krásný sobotní podvečer přeji! Dnes jsem připravila dort, na zítřejší oslavu narozenin mého švagra k 30. narozeninám. Zadání znělo jasně: “Prosím hodně ovoce a tvarohu!” Tak jsem se s tím úspěšně poprala a dort upekla, doufám, že se bude nejen líbit, ale bude i chutnat.
Poprvé jsem si vyzkoušela udělat čokoládové zdobení na bok dortíku, za pomocí čokoládové polevy Carla - CARLA Chocolate a musím říci, že je to docela efektní a rychlé. Řez dortu tedy nemohu vyfotit, neb se jedná o dárek, ale zkusím vyfotit zítra na oslavě…
Tak co vy na něj? Líbí se vám?
Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu (průměr 26 cm). Poté si předehřejeme troubu na 180C a vyšleháme si 4 bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme 4 žloutky s cukrem moučka do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme “do růžova”, zdali je upečené těsto vyzkoušíme raději špejlí.
Korpus tmavý
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr 26 cm), pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).
Krém
Krém si připravíme zcela jednoduše. Nejprve do hrnce nalijeme mléko, přidáme dvě lžíce cukru, dva banánové pudingové prášky a uvaříme hustý puding, který necháme vychladnout. Pak si vyšleháme 5 lžic cukru moučka společně se změklým máslem v pokojové teplotě a přidáme tvaroh. Nakonec přidáme vychladlý puding a vše vyšleháme v hladký krém.
Tmavý korpus i světlý korpus si 1x prořízneme. Spodní část tmavého korpusu si položíme na tác a natřeme krémem. Světlý korpus, tedy jeho jednu polovinu potřeme marmeládou, poté i krémem a přiklopíme druhou půlkou světlého korpusu, který je také potřený marmeládou. Teď zas natřeme krémem a přiklopíme tmavým korpusem. Nakonec celý dort pomažeme krémem a dáme ztuhnout do lednice.
A teď je ta chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort.
Teď si připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.
Mezitím co se dort chladil, tak jsem si ustřihla pruh z pečícího papíru. Délku (tedy obvod dortu) a výšku jsem si změřila na dortu. Rozehřála jsem si čokoládovou Polevu v sáčku od mé milované čokoládovny Carla. Jakmile byla rozehřátá, tak jsem ustřihla roh od polevy a cik-cak, dle fantazie nastříkala polevu na připravený pruh pečícího papíru. Chvilka strpení je potřeba, aby poleva úplně neztuhla, ale zase aby nebyla tekutá, prostě tak akorát. A teď opatrně pruh s připravenou čokoládovou polevou přilepit na bok dortu, včetně pečícího papíru a uložit do lednice. Zhruba za hodinku už jen strhnout pečící papír a máme hotovo.
Váha 4600 g, průměr 27 cm, výška 12-15 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI