Věnečky s bílou čokoládou zpět

Ingredience (cca 50 věnečků):
hladká mouka250 gcukr moučka100 gsůl špetka
máslo, změklé150 gžloutek1 kscitron (kůra - jemně nastrouhaná)1/2 ks
vanilkový extrakt1 lžičkakvalitní bílá čokoláda100 gmrazem sušené maliny, najemno rozdrcené malá hrst
pistácie, nahrubo poskané malá hrst
hladká mouka 250 g, cukr moučka 100 g, sůl špetka, máslo, změklé 150 g, žloutek 1 ks, citron (kůra - jemně nastrouhaná) 1/2 ks, vanilkový extrakt 1 lžička, kvalitní bílá čokoláda 100 g, mrazem sušené maliny, najemno rozdrcené malá hrst, pistácie, nahrubo poskané malá hrst

Příprava

Původně jsem si říkala, že už vám sem dávat žádné cukroví nebudu. Že už máte určitě napečeno, naklizeno, zabaleno a nohy nahoře (ha ha, snad mi ten vtípek odpustíte). Ale když ono je tak krásné! A k tomu jednoduché. Těsto je naše rodinné osvědčené, na linecké cukroví. Je křehké a jemné, voní máslem, vanilkou a citronovou kůrou. Klasické linecké totiž na vánočním stole nesmí nikdy chybět. Tentokrát jsem krom toho vykrajovala i věnečky, máčela je v bílé čokoládě a sypala pistáciemi a malinami. Věnečky se rozplývají na jazyku, pistácie lehce křupnou v puse a kyselkavé maliny tvoří příjemný kontrast ke sladké čokoládě. A k tomu ta zářivě růžová a zelená barva! Pokud mrazem sušené maliny neseženete, zkuste místo nich nahrubo pokrájet sušené brusinky, slušet jim to s pistáciemi bude taky.

V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehaný žloutek, citronovou kůru a vanilku a vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme min. 3 hodiny odležet v lednici (klidně i do druhého dne).

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3-5 mm vysoký, vykrajujeme kolečka (nezapomeneme vypíchnout i kolečko uprostřed) a pečeme zhruba 8-10 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku. 

Vychladlá kolečka máčíme v rozpuštěné čokoládě a sypeme drcenými malinami a kousky pistácií. Skladujeme v chladu.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2018-12-12 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI