Větrníky s krémem a karamelovou šlehačkou zpět

Těsto:
mléko260 mlmáslo100 ghladká mouka160 g
sůl špetkavejce4 ksprášek do pečiva1/2 lžičky
Krém:
mléko1/2 lrum0,5 dclvanilkový pudink1 a 1/2 sáčku
máslo125 gmoučkový přesátý cukr100 g
Karamelová šlehačka:
smetana ke šlehání2 kelímky (po 250 ml)cukr krystal200 gmoučkový cukr na posypání
mléko 260 ml, máslo 100 g, hladká mouka 160 g, sůl špetka, vejce 4 ks, prášek do pečiva 1/2 lžičky, mléko 1/2 l, rum 0,5 dcl, vanilkový pudink 1 a 1/2 sáčku, máslo 125 g, moučkový přesátý cukr 100 g, smetana ke šlehání 2 kelímky (po 250 ml), cukr krystal 200 g, moučkový cukr na posypání

Příprava

Jednou ze sladkých chutí, kterou miluji, je karamel. A když se řekne slovo karamel, vybavím si buď karamelový pohár, nebo větrníky. Odpalovaného těsta jsem se vždycky bála, ale na internetu jsem posbírala několik tipů a receptů, dala jsem si je dohromady a tady je ten pravý, který chutná nám.

Do mléka přidáme máslo a špetku soli a přivedeme  k varu. Do vařícího mléka vsypeme mouku, sundáme z plotny, zamícháme a opět dáme za stálého míchání na plotnu, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá na stěny. Necháme chvíli vychladnout a do částečně prochladlého vmícháme postupně všechny vajíčka a nakonec prášek do pečiva. Plechy si můžeme vymazat a vysypat hrubou moukou a vykrajovátkem připravit tvar pro vstříkání těsta, abychom měli všechny stejně veliké, nebo si tvary předkreslíme na pečící papír. Velikost by měla být ideálně v rozmezí 4- 5 cm. Těsto si připravíme do cukrářského pytlíku a stříkáme větrníčky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C, po deseti minutách ztlumíme na 180°C a ještě pečeme dalších 10 minut. Během prvních 10 minut nesmíme troubu v žádném případě neotvírat. Hned po vytažení z trouby každý kousek rozkrojíme. 

Krém: Z mléka, rumu a pudinkového prášku uvaříme pudink. Máslo s cukrem důkladně utřeme. Do utřeného másla po částech vešleháme zchladlý (ale ne moc studený) pudink.

Karamelová šlehačka:  Jednu smetanu si vlijeme do kastrůlku a zahřejeme, aby byla horká.  Cukr za stálého míchání zahříváme ve větším kastrolu, aby se rozpustil a zezlátl. Odstavíme z plotny a vlijeme horkou smetanu. Stále mícháme, dokud se cukr ve smetaně úplně nerozpustí. Při nalití smetany do cukru se prudce vyvalí  velmi horká pára a směs vzkypí, proto je potřeba cukr rozpouštět ve velikém kastrolu.  Během Kastrol při rozpouštění cukru ve smetaně vrátíme na chvíli na horkou plotnu a hmotu alespoň minutu vaříme. Poté necháme vychladnout, a dáme do ledničky do druhého dne. Druhý den k této hmotě (přes noc dost zhoustne) přimícháme druhou smetanu a elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky ušleháme do hustého krému (trvá to asi pět minut).

Hotové větrníčky potom plníme krémem, karamelovou šlehačkou a posypeme moučkovým cukrem.

Pozn.: z této dávky uděláte cca 30 ks menších větrníků.

2014-04-03 Dezerty

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI