Višňový trifle (od 1 roku) zpět

Ingredience
žloutky3 kssmetana ke šlehání250 mlrýžová mouka2 malé lžičky
cukr krupice20 + 20 gzakysaná smetana375 g (velký kelímek)višně350 g
vanilkový lusk1 kspiškoty200 gvišňový suirup1 lžíce
Griotka pro dospělou verzi1 dcl
žloutky 3 ks, smetana ke šlehání 250 ml, rýžová mouka 2 malé lžičky, cukr krupice 20 + 20 g, zakysaná smetana 375 g (velký kelímek), višně 350 g, vanilkový lusk 1 ks, piškoty 200 g, višňový suirup 1 lžíce, Griotka pro dospělou verzi 1 dcl

Příprava

Trifle je britský dezert sestávající z piškotů, ovoce a krému z hektolitru šlehačky, který se zpravidla dělá do velké nádoby a pak servíruje na jednotlivé porce na talíři. Dlouho jsem si ho přála zkusit a když mě z Kitlu oslovili, zda bych pro ně z rukávu nevytáhla nějaký valentýnský recept s višňovým sirupem, hned se mi rozsvítily oči a vzpomněla jsem si na tenhle sexy dezert. Tímhle hříchem podle mě uděláte radost jak manželovi k romantické večeři, tak i vašim malým požitkářům, kteří aspoň nemusí přijít zkrátka, protože pro vás mám alko i nealko verzi, kterou jsem navíc v rámci možností ještě i trošku odlehčila.

Začněte přípravou krému se žloutky (jde vlastně o pravý pudink), který vyžaduje trošku více péče a chvíli chladnutí. V misce smíchejte žloutky, cukr (20 g) a mouku v kompaktní hmotu. V hrnci se silným dnem (nebo i mlékovaru) rozehřejte šlehačku, a to až pod bod varu. Pak stáhněte plamen na minimum, aby se šlehačka nevařila, přidejte semínka z poloviny vanilkového lusku a pomocí metličky postupně zašlehejte žloutkovou směs. Hmotu přidávejte pomalu a stále energicky míchejte, aby se vám udělal hladký pudink. Smetana nesmí být vroucí, jinak by se žloutky srazily! Hotový pudink přetáhněte fólií a dejte na chvíli do chladu.

Mezitím vyskládejte pohárové sklenice piškoty (můžete si udělat i tyto piškoty domácí), pocákejte je višňovým sirupem (v dospělé verzi si sirup nařeďte dle vlastní preference griotkou či sherry) a poté přidejte vrstvu vychladlého pudinku. Poté přidejte višně a další vrstvu pokapaných piškotů.

Poslední vrstvu tvoří krém ze zakysané smetany, zrníček z druhé poloviny vanilkového lusku a také zbylých 20 g cukru. Tento krém tedy dejte do zbývající poloviny poháru a opět přidejte višňový sirup a višně.

Jak jsem psala již v úvodu, zpravidla se dezert dělá do obří mísy, ze které se poté nabírá hostům na talíře, nicméně zde máme verzi dětskou i dospělou, proto jsem jej rozdělila na jednotlivé porce do samostatných sklenic. Pokud však máte strávníky stejného zaměření, vyskládaný do velké misky vypadá dezert opravdu famózně, takže ho určitě vyzkoušejte. 

Dětská specifika:

 
Sirup obsahuje přidaný cukr (ostatně jako všechny sirupy), tento je ale s vysokým podílem kvalitní ovocné složky. Stejně jako veškeré recepty s obsahem přidaného cukru nechávám uvážení ohledně jeho podávání bez komentáře a na posouzení rodičů.
 
Totéž samozřejmě platí i o cukru obsaženém v piškotech a krémech.
 
Šlehačka je pro vyšší obsah bílkovin a mírnou projímavost doporučována od 1 roku.




2019-02-14 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptpro děti
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostdětská oslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI