Ingredience: | |||||
špaldová mouka (typ 630) | 180 g | ovesné vločky | 150 g | máslo | 170 g |
třtinový cukr | 80 g | prášek do pečiva bez fosfátů | 1/2 balíčku | sůl | špetka |
rebarbora | 250 g | jahody | 220 g | citronová šťáva | 1 lžíce |
máta | 6 - 7 lístků | med | 2 lžíce | vanilkový pudink BIO (prášek) | 2 lžce |
Pamatuji si, že jako malá jsem u nás na zahrádce trhala rebarboru a žvýkala ty kyselé košťálky a u toho se pořádně šklebila. Přišlo nám to v tom věku jako skvělá zábava. Když jsem tedy v obchodě uviděl svazek rebarbory, řekla jsem si, že jej prostě musím koupit a hned jsem přemýšlela, jaký koláč z ní udělám. Nechala jsem se inspirovat, a když mi zbylo doma ještě pár jahod byla náplň koláče jasná.
Nejprve si odkrojíme konce rebarbory a oloupeme si ji škrabkou. Jahody omyjeme a nakrájíme na kostičky, stejně tak i rebarboru. Poté tuto směs zahřejeme v kastrolku a vaříme do poloměkka. Přidáme lžíci citronové šťávy a med a nasekanou mátu a ještě chvíli provaříme. Nakonec přidáme vanilkový pudink v podobě prášku a provaříme. Ovocná směs se tak zahustí.
Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse promícháme mouku, ovesné vločky, cukr, máslo, prášek do pečiva a sůl. Míchám tak dlouho, až se udělá drobenka. Míchala jsem pomocí šlehače s metličkami. Přibližně čtvrtinu směsi si dáme stranou (tu pak použijeme jako drobenku navrch koláče). Zbytek směsi natlačíme do koláčové formy prsty a rovnoměrně rozprostřeme. Poté přidáme ovocnou směs a nakonec posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 35 minut.
Inspirovala jsem se na webu albert.cz. Koláč jsem pekla v koláčové formě o průměru 28 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI