Vosí hnízda ve zdravější verzi pro děti od 2 - 3 let zpět

Ingredience na cca 20 kousků:
vlašské ořechy50 gslunečnicová semínka50 gdatlová pasta150 g
mandlové máslo (neslazené)100 gsušené mléko nebo moučkový cukr na vysypání formiček
Náplň:
mléko100 mlkokosový cukr30 gpřepuštěné máslo (ghí)40 g
vlašské ořechy 50 g, slunečnicová semínka 50 g, datlová pasta 150 g, mandlové máslo (neslazené) 100 g, sušené mléko nebo moučkový cukr na vysypání formiček, mléko 100 ml, kokosový cukr 30 g, přepuštěné máslo (ghí) 40 g

Příprava

Vosí hnízda neboli úly jsou naše nejoblíbenější vánoční cukroví. Když jsem se ptala, jaký recept byste na Vánoce nejvíce uvítaly, nejvíce z vás si přálo právě je. Je tedy evidentní, že ve vášni pro vosí hnízda nelítám rozhodně sama. Letos jsem se tedy zkusila zbavit těžkého krému, strouhaných piškotů a žloutků, a vymyslela pro vás recept na jejich zdravější a neméně dobrou verzi.

Ořechy a semínka najemno umelte a smíchejte s měkkou datlovou pastou a ořechovým máslem. Datlová pasta je hmota z rozmělněných datlí, kterou koupíte v podobě kostičky ve zdravé výživě. Pokud se vám ji sehnat nepodaří, postačí umlít datle, které jste předtím nechali nějakou dobu máčet. Chce to ale trošku trpělivosti a hlavně výkonný mixér (a jelikož ani jedno nemám, jsem ráda za pastu kupovanou).

Hmotu pořádně prohnětejte rukama a vytvořte kompaktní těsto. Pokud by vám nedrželo tvar, je možné, že je vaše pasta sušší nebo ořechy více sají, přidejte tedy malé množství vody a znovu hnětejte. 

Hotové těsto můžete ihned začít tlačit do formiček. Ty se často vysypávají cukrem, aby se hmota z formičky lépe dostala. A protože já jsem chtěla recept opravdu zcela bez bílého cukru, zvolila jsem pro tyto účely stejně funkční sušené mléko. Z hmoty uválejte malou kuličku, tu obalte v sušeném mléce a natlačte do formičky. Nejlepší je, když k tomuto účelu využijete opačný konec vařečky, kterým vytvoříte krásný důlek a těsto z formičky dostanete, aniž by se vám lepilo na ruce. 

Hotové úly nechejte řádně vyschnout, aby se lépe plnily. Klidně je můžete nechat i několik dní, nic se jim nestane.

Pro náplň ohřejte mléko a nasypte do něj kokosový cukr. Na velmi mírném plameni za občasného promíchání vařte cca 15 minut. Poté odstavte a do teplé hmoty vmíchejte ghíčko, dokud se zcela nerozpustí. Dobře promíchejte a nechte ztuhnout v lednici. Výsledného krému by mělo být něco kolem 100 ml a měl by vystačit přesně na 20 úlků. Jeho chuť je krásně karamelová a úžasně dobrá, velmi podobná karamelovému salku (což dělá právě kokosový cukr, určitě ho tedy nevynechejte).

Vyschlé úly plňte vychladlým krémem (doporučuji přes zdobící sáček) a uzavřete piškotem. Přiznávám se, že v původním plánu bylo dotáhnout recept k dokonalosti v podobě domácího piškotu, ovšem v časovém presu jsem to vzdala. Pokud stíháte a máte chuť, určitě si pro úlky domácí piškoty upečte. 

Pokud se vám nechce vyrábět krém, můžete úly zkusit naplnit třeba ořechovým máslem. Budete mít ořechové kombo. 

Dětská specifika: 

  • Ořechy a semínka jsou pro svou horší stravitelnost a náchylnost k plísním a žluknutí doporučovány pro děti od 2 - 3 let, proto také celkové zařazení receptů do stejné věkové kategorie.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-12-11 Dezerty

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostvánoce
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Náklady

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI