Těsto: | |||||
polohrubá mouka | 500 g | cukr krupice | 70 g | mléko | 250 ml |
máslo | 70 g | celé vejce (žloutek do těsta, bílek na potření) | 1 ks | čerstvé droždí | 25 g |
sůl | 1/2 lžičky | ||||
Náplň: | |||||
vypeckované třešně | cca 400 ml | vda | 200 ml | mandle | 150 g |
vanilkový extrakrt | 1 lžíce | vanilkový pudink | 2 lžíce | cukr | dle chuti |
Dlouho jsme si neupekli nic sladkého. Je to tím, že tomu pečení v poslední době moc nedám. Nějak mě to dočasně omrzelo. A když mě omrzí něco dělat, na nějakou dobu toho nechám, abych si to úplně nezprotivila (což je mimochodem docela fajn systém, občas ho vyzkoušejte). Pravda ale je, že už by to vážně nějakou tu sladkost chtělo, a tak jsem se zase jednou nadchla. Jak jinak než v noci a kdy jindy, než když byla potřeba udělat hromada jiných důležitějších věcí, které jsem mimochodem poctivě udělala hned po pečení. Nejspíš následkem toho tu teď sedím jak pimák nad hrncem kafe a přemýšlím, jestli nezaspat odpoledne. Z původního pečení pro pečení se ovšem navzdory tomu stala docela fajn zábava a tak mám nakonec docela radost.
Z uvedené dávky umotáte dva opravdu poctivé záviny, s tím je třeba počítat a zařídit si dostatečný odbyt (rozumějte dost strávníků). V opačném případě zadělejte raději jen z poloviční dávky. Těsto se nevyznačuje žádnou velkou křehkostí, je spíš hutnější a buchtovitější, ale moc hezky se s ním pracuje, nelepí a při vyvalování se netrhá. S nádivkou to příliš nepřehánějte, při pečení se rozpíná a záviny mají tendenci praskat.
Z uvedených surovin připravíte dva záviny. Jeden jsem musela udělat s mákem, poněvadž třešní bylo málo.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI