Žitný cuketový koláč s borůvkami makovým, slunečnicovým olejem a drobenkou zpět

Ingredience:
žitná mouka celozrnná jemně mletá300 gvejce6 kskypřící prášek bez fosfátů1 ks
třtinový cukr80 gbio slunečnicový olej40 gmakový olej20 g
najemno nastrouhaná cuketa125 gvoda115 mlborůvky několik hrstí
Drobenka:
pohanková mouka hladká2 - 3 lžíceČeské Ghíčko Bio1 lžícetřtinový cukr2 - 3 lžíce
České Ghíčko Bio na vytření formy
žitná mouka celozrnná jemně mletá 300 g, vejce 6 ks, kypřící prášek bez fosfátů 1 ks, třtinový cukr 80 g, bio slunečnicový olej 40 g, makový olej 20 g, najemno nastrouhaná cuketa 125 g, voda 115 ml, borůvky několik hrstí, pohanková mouka hladká 2 - 3 lžíce, České Ghíčko Bio 1 lžíce, třtinový cukr 2 - 3 lžíce, České Ghíčko Bio na vytření formy

Příprava

Pokud máte rádi mokrý koláč, tak tento je právě pro vás. Přemýšlela jsem jak zužitkovat nadprůměrnou úrodu cuket a koláč se sám nabízel. Hlavně jsem potřebovala připravit něco k zakousnutí k ranní kávičce pro pány. Ať už s cuketou, či bez chutná skvěle. Já se rozmýšlela, zda koláč s borůvkami či rybízem. Připravila jsem tedy dva. Bohužel druhý jsem nestihla vyfotit, návštěva byla příliš rychlá. Takže v jedné verzi jsme si pochutnali na borůvkovém koláči a v druhé mix borůvek a červeného rybízu.

Vejce vyšleháme s cukrem do krémové konzistence, šlehala jsem na plný výkon. Za stálého šlehání postupně přidáváme slunečnicový a makový olej, mouku s kypřícím práškem, vodu a nakonec jen ručně vmícháme najemno nastrouhanou cuketu. 
Připravené těsto nalijeme do formy, kterou jsme si vymazali Ghíčkem. Pokud máme mražené ovoce, přidáme jej po 15 minutách pečení společně s drobenkou, čerstvé můžeme přidat ihned. Koláč vložíme do předem rozehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí. 
Koláč necháme vychladnout.
Drobenku na koláč připravíme velmi snadno. Stačí smíchat pohankovou mouku společně s cukrem a tukem, případně jinou mouku běžně používanou na přípravu drobenky.

2016-08-05 Dezerty

Poznámka

Použila jsem formu o průměru 27cm a druhou formu o průměru 24cm, pokud chcete pouze jeden koláč, doporučuji formu o průměru 30cm. Pokud chcete koláč nadýchaný, vyšlehejte žloutky s cukrem a postupujte dle receptu, bílky vyšlehejte zvlášť a pouze je bez šlehání přidejte po přidání cukety.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI