Ingredience: | |||||
žitná mouka celozrnná jemně mletá | 300 g | vejce | 6 ks | kypřící prášek bez fosfátů | 1 ks |
třtinový cukr | 80 g | bio slunečnicový olej | 40 g | makový olej | 20 g |
najemno nastrouhaná cuketa | 125 g | voda | 115 ml | borůvky | několik hrstí |
Drobenka: | |||||
pohanková mouka hladká | 2 - 3 lžíce | České Ghíčko Bio | 1 lžíce | třtinový cukr | 2 - 3 lžíce |
České Ghíčko Bio | na vytření formy |
Pokud máte rádi mokrý koláč, tak tento je právě pro vás. Přemýšlela jsem jak zužitkovat nadprůměrnou úrodu cuket a koláč se sám nabízel. Hlavně jsem potřebovala připravit něco k zakousnutí k ranní kávičce pro pány. Ať už s cuketou, či bez chutná skvěle. Já se rozmýšlela, zda koláč s borůvkami či rybízem. Připravila jsem tedy dva. Bohužel druhý jsem nestihla vyfotit, návštěva byla příliš rychlá. Takže v jedné verzi jsme si pochutnali na borůvkovém koláči a v druhé mix borůvek a červeného rybízu.
Vejce vyšleháme s cukrem do krémové konzistence, šlehala jsem na plný výkon. Za stálého šlehání postupně přidáváme slunečnicový a makový olej, mouku s kypřícím práškem, vodu a nakonec jen ručně vmícháme najemno nastrouhanou cuketu.
Připravené těsto nalijeme do formy, kterou jsme si vymazali Ghíčkem. Pokud máme mražené ovoce, přidáme jej po 15 minutách pečení společně s drobenkou, čerstvé můžeme přidat ihned. Koláč vložíme do předem rozehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí.
Koláč necháme vychladnout.
Drobenku na koláč připravíme velmi snadno. Stačí smíchat pohankovou mouku společně s cukrem a tukem, případně jinou mouku běžně používanou na přípravu drobenky.
Použila jsem formu o průměru 27cm a druhou formu o průměru 24cm, pokud chcete pouze jeden koláč, doporučuji formu o průměru 30cm. Pokud chcete koláč nadýchaný, vyšlehejte žloutky s cukrem a postupujte dle receptu, bílky vyšlehejte zvlášť a pouze je bez šlehání přidejte po přidání cukety.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI