Korpus: | |||||
očištěná, vydlabaná a najemno nastrouhaná cuketa | 472 g | vejce | 4 ks | žitná celozrnná jemně mletá mouka | 300 g |
třtinový cukr | 100 g | vanilkový lusk - vanilka z něj | 1 ks | mleté vlašské ořechy | 90 g |
kypřící prášek bez fosfátů | 1 ks | slunečnicový olej | 170 g | České Ghíčko Bio | 60 g |
Ghí | na vytření formy | žitná celozrnná jemně mletá mouka | na vysypání formy | ||
Krém: | |||||
Ghítela | na potření korpusu | kokosové mléko 80% REAL | 1 plechovka (400g) | meruňky | dle potřeby |
med | dle chuti | Vivani čokoláda na vaření 70% - vegan | dle potřeby |
Nemohla jsem se rozhodnout, zda připravit světlý koláč či dort a tak jsem se rozhodla pro obě varianty. Druhý bude brzy následovat. Tento koláč je velmi snadný, rychlý a velmi osvěžující. Libovolně kombinovatelný s různými druhy sezónního ovoce, Gítela je luxusní pomazánka vyrobená z nejkvalitnějších surovin arašídového másla, ghí, kakaa, medu, vanilky vše v BIO kvalitě a k této kombinaci se skvěle hodila. Příjemné osvěžení v letních dnech.
Vejce vyšleháme společně s cukrem do krémové konzistence, následně přidáme olej, Ghí, vyšleháme s přidanou nastrouhanou cuketou, přidanou vanilkou, mletými ořechy, kypřícím práškem a mouku. Vzniklou směs nalijeme do vymazané, moukou vysypané formy. Já zvolila formu na koláč o průměru 27cm a výšce 4cm. Počítejte s tím, že pokud budete chtít koláč vyndat z formy, bude to trošku pracnější. Mnohem lepší je klasická forma na dort, ale zase přijdeme o krásný lem. Takže to už je na vás. Připravené těsto ve formě vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí. Těsto necháme vychladnout.
Během pečení si vložíme do mrazáku kokosové mléko v plechu, které mrazíme 45 minut. Případně si vložte kokosové mléko na 48 hodin do lednice.
Vychlazené mléko otevřeme a vyšleháme do krémové konzistence a následně osladíme dle vlastní chuti medem.
Pokud bude na dně mléka tekutý podíl, nepřidávejte jej a vyšlehejte pouze tuhý podíl. Došlo by k naředění a krém by nedržel.
Vychladlý korpus potřeme Ghítelou, navrstvíme na něj našlehané kokosové mléko a dáme zachladit do lednice alespoň na 30 minut. Mezitím si připravíme meruňky, které omyjeme, odpeckujeme, nakrájíme na měsíčky. Nalámeme si čokoládu, kterou vložíme do sáčku a následně do vodní lázně rozehřát.
Vyjmeme koláč z lednice, ozdobíme jej meruňkami a dozdobíme libovolně, nerovnoměrně rozehřátou čokoládou.
Čokoládu necháme chvíli mimo vodní lázeň, nezdobíme horkou čokoládou, následně odstřihneme růžek sáčku a zdobím.
Následně koláč opět vložíme do lednice.
Zachlazený koláč vyjmeme z lednice a vyndáme z formy. Já si pomohla obracečkou a dlouhým nožem. Je na vás, jestli vyjmete dort z formy po vychladnutí a následně nazdobíte, mně se to nedařilo a povedl se mi vyndat až nazdobený a zachlazený.
Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Já jsem množství těsta použila na 1 koláč a jeden malý, nízký dort, bez obav se do formy o průměru 27cm vejde. Pokud byste chtěli stejně nízký, jako jsem udělala já, můžete ze zbylého těsta připravit muffiny či mini bábovky, přidat kakao a čokoládu. To už nechám na vás. Pokud nemůžete Ghítelu z důvodu alergie na ořechy, nahraďte si ji ovocnou marmeládou. Případně můžete potřít směsí meruňkového škmakouna, kterého rozmixujeme s meruňkami a použijeme na potření korpusu. Koláč se dokázal vypořádat s poměrně vysokými teplotami a vydržel venku přes půl hodiny. Pak už jsem jej zanesla raději zpět do lednice.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI