Žitný dortík s meruňkovo ovocným rozvarem, mandlovým tvarohem a kokosovým mlékem zpět

Korpus:
Ghí na vytření formyvejce5 kskokosový cukr100 g
žitná mouka200 gslunečnicový olej3 lžíceČeské Ghíčko Bio2 lžíce
voda100 mlprášek do pečiva bez fosfátů1 ks
Ovocný krém:
meruňky200 gnektarinky232 gjablka107 g
vypeckované třešně10 ksagarové vločky6 gmed dle chuti
Světlý krém:
kokosové mléko1 plechovka (400g)mandlový tvaroh Qvark1 balenímed dle chuti
Zdobení:
Vivany čokoláda na vaření 70% kakaa, vegan dle potřebymeruňky dle potřeby
Ghí na vytření formy, vejce 5 ks, kokosový cukr 100 g, žitná mouka 200 g, slunečnicový olej 3 lžíce, České Ghíčko Bio 2 lžíce, voda 100 ml, prášek do pečiva bez fosfátů 1 ks, meruňky 200 g, nektarinky 232 g, jablka 107 g, vypeckované třešně 10 ks, agarové vločky 6 g, med dle chuti, kokosové mléko 1 plechovka (400g), mandlový tvaroh Qvark 1 balení, med dle chuti, Vivany čokoláda na vaření 70% kakaa, vegan dle potřeby, meruňky dle potřeby

Příprava

No pěkně jsme se rozmlsali, ale co naplat, mandlový tvaroh bylo zapotřebí zpracovat a tomu se nedalo odolat. Na tento dort už jsem myslela delší dobu, a když mi manžel dovezl meruňky a babička s dědou další várku, nedalo se nic dělat, měla jsem hned záminku k realizaci dortíku. Musím říct, že tedy nikdo neměl námitek. Lehký, osvěžující dortík k odpolednímu dýchánku, úžasný, osvěžující dortík do letních dnů.

Vyšleháme si vejce s kokosovým cukrem, šleháme, dokud se nevytvoří krém. Do vzniklého krému přidáváme za stálého šlehání postupně Ghí, mouku, olej, kypřící prášek a vodu. Vzniklé těsto nalijeme do tukem vymazané formy. Připravenou formu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí. Korpus necháme vychladnout a seřízneme, aby byl rovný.

Během pečení korpusu si vložíme kokosové mléko v plechu do mrazáku na 45 minut, případně si jej 48 hodin předem vložíme do lednice. Je dobré vybírat vysokoprocentní kokosová mléka v plechu.

Mléko se nám chladí a tak si můžeme připravit ovocnou část na dort.

Vypeckujeme si meruňky, třešně a nektarinky, nastrouháme jablko, rozmixujeme tyčovým mixérem, do této směsi nasypeme vločkový agar, zamícháme a necháme 5 minut stát. Následně povaříme, zredukujeme tekutiny do konzistence hustější přesnídávky a osladíme medem dle vlastní chuti, já přidala lžíci medu a dáme stranou. Odebereme si pro jistotu trochu ovocného rozvaru na talířek a dáme do lednice, pokud nám zatuhne, necháme být, pokud by se vám konzistence nezdála, přidejte ještě agarové vločky a znovu povařte. Agar budeme potřebovat vlažný, kdyby nám úplně vychladl, zatuhne.
Pustíme se do přípravy světlého krému, vyjmeme z mrazáku kokosové mléko, vyšleháme jej a následně do něj již jen lehce zašleháme Qvark mandlový tvaroh, který jsme si rozmačkali lžící, v případě potřeby dosladíme medem, já dala 1 lžíci.
Pokud budete mít v plechovce na dně tekutý podíl, nepřidávejte jej při šlehání, naředil by nám krém a to je nežádoucí.

Vychladlý korpus upneme zpět do dortové formy, nalijeme na něj lehce vlažný ovocný rozvar, následně navrstvíme světlý krém a dáme do lednice chladit alespoň na hodinu. Následně vyjmeme dort z lednice, neotvíráme formu, ozdobíme nakrájenými meruňkami a čokoládou a dáme zpět zachladit do lednice. Já si rozehřála čokoládu v sáčku, nechala chvíli zchladnout, ustřihla špičku sáčku a již jen čokoládou dort ozdobila. Ze zbylé čokolády jsem si připravila srdíčka, která jsem si namalovala pomocí zdobícího sáčku na pečící papír, dala vychladit do lednice a následně sundala a použila na dekoraci dortu.

2016-07-22 Dezerty

Poznámka

Nezdobte dort úplně horkou čokoládou.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI