Ajvar jako dip
Ajvar jsme pořádně objevili předloni v Makedonii, kde jsem byla schopná spořádat kilový během dvou dní. Je to opravdová lahůdka z paprik, lilků a oleje. Dá se jíst jen tak na chleba, přidat do salátů, k těstovinám, masu a podobně.
Nebo ho využijte k zelenině nakrájené na proužky. Ajvar pak rozdělte do malých skleniček, do jedné dejte obyčejný, do další pálivý a jeden smíchejte s kysanou smetanou. K ajvarovému dipu podávejte okurky, mrkev, řapíkatý celer nebo papriky.
Tip: Ajvar u nás v obchodech seženete ve dvou verzích od Podravky – pálivý a sladký.
Chlebíky s pršutem a rajčatovou salsou
Trojúhelníkové kukuřičné pečivo naplňte salsou a ozdobte pršutem. Na salsu budete potřebovat:
- 100 ml pasírovaných rajčat
- 1 menší cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 čili papričku
- 1 lžičku balzamika
- 1 lžíci olivového oleje
- sůl, cukr a pepř na dochucení
- Zelené, nebo tmavé olivy
- Kvalitní olivový olej
- Koření na mozzarellu