Těstoviny jsou na chuť úplně perfektní, určitě i proto, že recept je podle Jamieho Olivera.
Akorát musím hned na úvod napsat, že tak jako každé bezlepkové těstoviny, tak i tyto mají tendenci se trhat. Pokud budete dělat tagliatelle nebo špagety, je lepší nevyvalovat těsto úplně do tenka, ale nechat ho třeba na "dvojku" silnější.
Různé menší tvary těstovin jsou naprosto bez problémů a časem je určitě budu přidávat.
*Xantanová guma?
To slovo mě docela děsilo, zní to hodně chemicky a nejedle. Než jsem se do receptu vrhla a prášek koupila, hledala jsem, co to je. Když to shrnu, xanthan dodává těstu nebo pečivu potřebnou lepivost, kterou jinak zajišťuje gluten. Na výrobcích ho najdete pod označením E415, patří mezi tzv.bezpečná éčka. I když název zní chemicky, koupíte ho ve zdravé výživě.
Úplně dole pod fotkami najdete i podrobný popis.
Xanthanová guma
Xanthan (xanthanová guma) je nejvýznamějším extracelulárním bakteriálním hydrokoloidem používaným pro potravinářské účely. Bakteriální gumy (neboli slizy), jež jsou produktem činnosti mikroorganismů mají unikátní vlastnosti.
Hlavní řetězec polysacharidů xanthanu je tvořen D-glukozovými jednotkami a molekula tvoří jednoduchou nebo dvojitou šroubovici stabilizovanou postranními řetězci. Xanthan je dobře rozpustný ve vodě, kde tvoří viskózní disperze jejichž viskozita závisí na teplotě. Slouží zejména jako zahušťovadlo a stabilizátor emulzí. V kombinaci s jinými hydrokoloidy i jako gelotvorná látka.
Zdroj: www.bezlepkovadieta.cz
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI