Gahwa je arabská, jemně mletá a silná káva často vonící po kardamomu, součást všech společenských událostí i rodinných sešlostí, tradiční symbol Arabů.
Arabové pijí kávu kdekoliv a kdykoliv během dne. Klidně se připravte na to, že vám lahodný mok nabídnou třeba v pekařství, krámku s kořením nebo na trhu s ovocem a zeleninou. Tím vám dávají najevo svou pohostinnost. Je zvyklostí kávu nabídnout celkem třikrát, pokud třikrát odmítnete, znamená to, že kávu opravdu nechcete nebo nepijete.
Káva se pije z malých šálků, často jedním douškem, který vás okamžitě osvěží, neboť arabská káva je opravdu hodně silná. Jestliže prázdný šálek stále držíte v ruce, znamená to, že si přejete znovu nalít. Pokud si chcete krevní tlak udržet v normě a po další dávce kofeinu už netoužíte, odložte šálek dnem vzhůru.
Příprava arabské kávy je malým rituálem, který odolává všem technickým vymoženostem a drží se tradiční cesty. Vaří se v džezvě, kovové nádobě kónického tvaru, obvykle se zobákovitým trychtýřem a dlouhou rukojetí.
Do džezvy se nasype nejprve káva a dle chuti cukr. Celé se to zalije studenou vodou a přivede k varu. Když káva vzkypí, odstaví se na pár vteřin stranou, aby nepřetekla, a poté opět vrátí na rozpálenou plotnu. Tento proces se opakuje zhruba třikrát. Nakonec se nechá káva lehce "usadit" a poté nalévá do připravených šálků. Dle jemné kávové sedliny na dně šálku arabské ženy často věští osud tomu, kdo kávu vypil.
Pokud je řeč o cukru, i ten má svá pravidla. Jeho množství je závislé na různých významných událostech. Například tradiční káva na pohřebních sešlostech je velmi hořká, zcela bez cukru. Zvláštní je také v tom, že se vaří dlouhé hodiny, často se přelévá z větší džezvy do menší, kde se dále vaří. Nakonec je hustá a opravdu velmi silná.
Na svatbách a rodinných oslavách se většinou podává káva jemná a lehce sladká.
Neméně oblíbený je v arabském světě také shaj - čaj. Jeho oblibě se těší spíše ženy, které si šálek horkého nápoje doplněný různými bylinkami dopřávají hlavně na návštěvách či setkáních kdykoliv během dne. Čaj je servírován v malých zdobených skleničkách s ouškem.
Z bylinek se nejčastěji používá miramíje (šalvěj), zófa (yzop) a nána (máta). Někdy se přidává také skořice, zázvor, sušené květy ibišku nebo anýz.
Zajímavým nápojem je slazený odvar z kůry skořice a sušeného zázvoru, který u nás ženy pijí po porodu během celého šestinedělí. Servíruje se posypaný ořechy a kokosem. Má čistící a dezinfekční funkci. Pamatuji si, když se narodila Mariam a já se vrátila domů z porodnice, tchýně mi uvařila obrovský hrnec tohoto nápoje. Skořice i zázvor se nechají na dně hrnce dále louhovat, celé se to uloží do chladu, podle potřeby odebere, odlije do džezvy a ohřeje. Ten samý nápoj je nabízen i těm, kteří přicházejí gratulovat k narození potomka - rodina, sousedé, známí..
A co vy? Dáte si gahwa nebo raději shaj?
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI