Pečivo moc často nekupuji, dokážu si představit a většinou taky volím zdravější jídla či přílohy (Jak známé pořekadlo říká "Po mase se nepřibírá, pokud ho nejíš s chlebem"). O to raději si ale vychutnám jednou za čas náš vlastnoručně uhnětený dobrý domácí chléb.
Chléb nenakynul | Krátká doba kynutí, málo špatné nebo nekvalitní droždí |
Chléb je tmavý ale ještě není dopečený | Sniž telotu, přikryj chleba alobalem a dopeč |
Chléb je tvrdý | Málo špatné nebo nekvalitní kvasnice |
Chléb je blátivý, nedopečený | Nedodržená doba pečení nebo krájení příliš brzy po vytažení z trouby |
1. V míse smíchej ingredience. Těsto může zůstat mírně lepivé, pokud pečeš chleba poprvé je lepší začít od hutnějších objemů až po ty řidší (a vláčnější). Na začátek se nauč pracovat s těstem, které se dá dobře zpracovat v ruce.
2. Těsto nech vykynout v míse pod utěrkou nebo potravinářskou folií asi hodinu.
3. Těsto přemísti na pomoučenou plochu kuchyňské desky, propracuj a dej na další hodinu kynout do moukou vysypané formy - ošatky nebo třeba cedníku.
4. Do trouby dej plech s pečícím papírem a troubu rozpal na 230°C.
5. Nakynuté těsto opatrně překlop na plech (horní část bude dole) a peč 15 min při teplotě 230° C, poté sniž teplotu na 150 °C a dopeč ještě 30 min.
6. Po vytažení z trouby chléb nech vychladnout na mřížce.
Ve čtvrtém kole, ale to už je opravdu chlebová matura, se můžeš bez obav pustit do francouzských typů chlebů, které se připravují delší dobu, mají řidší konzistenci, a celkově je s nimi větší práce a piplačka..
1. Ze surovin umíchej řidší těsto. Přikrij potravinářskou folií a nech kynout přes noc 12 hodin.
2. Druhý den seškrábni těsto plné bublinek na hodně pomoučené dřevěné prkénko. Těsto dvakrát přelož přes sebe. Posyp moukou a nech kynout pod utěrkou 2 hodiny.
3. 30 minut před pečením vlož do trouby litinový hrnec (či jinou vhodnou skleněnou nádobou nebo pekáč ) a rozpal troubu na 230° C. Do horkého hrnce vyklop pomocí stěrky těsto. Hrnec přikryj poklicí a peč při teplotě 230 stupnů 30 minut, pak poklici sundej a dopeč dalších 20 min (do ztmavnutí kůrky).
4. Vyklop z hrnce a nech vychladnout na mřížce.
Do chleba můžou přijít samozřejmě semínka, kmín, otruby, záměnou jednotlivých složek (tekutina, typ mouky či tuku) zase vznikají nové chuťové variance. Receptů je plný internet. Základem je naučit se pracovat s těstem a při přípravě nic neuspěchat. Dobrý chléb chce zkrátka svůj čas, ale rozhodně stojí za to jej obětovat.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI