Mám pro vás pár praktických tipů a triků jak na kapra.
A to jak na jeho přípravu, jak předejít nelibé "vůni" rybiny, potíže se smaženým kaprem a cholesterolem, nebo co se zbývajícími porcemi usmaženého kapra.
• Zabíjíme-li kapra doma, je nutné ho zabalit do utěrky, aby nám nevyklouzl z ruky.
• Čištění kapra provedeme tak, že v suché utěrce chytíme kapra za ocasní ploutev a druhou rukou tupým nožem odstraňujeme šupiny.
• Pokud chceme stahovat kůži, tak to provádíme vždy dřív, než kapra vykucháme. Při stahování musíme být opatrní, aby se nám kůže neprotrhla – velmi špatně se potom odděluje od masa.
• Kuchání kapra provádíme tak, že nejprve odstraníme hlavu (pokud hlavu používáme na polévku, tak jsou potřeba od hlavy odříznout žábra, aby polévka nezhořkla), poté ploutve a nakonec nařízneme dutinu břišní (od ocasu směrem k hlavě). Hlavu si můžeme uschovat na vývar pro přípravu rybí polévky.
• Vnitřnosti musíme vyjímat velmi opatrně, aby se žluč nerozlila do dutiny břišní – znehodnotili bychom si nejen vnitřnosti, ale i maso. Jikry a mlíčí si zase uschováme pro přípravu rybí polévky.
• při porcování kapra máte dvě možnosti přípravy, jedna z nich je nařezat podkovy a ta druhá je kapra přepůlit a poté nařezat na širší pruhy.
• Nevoní vám kapr? Máte potíže s vůní „rybiny“? Mám pro vás pár tipů, jak tomu předejít:
• Pokud nestíháte porce kapra naložit, nebo jste zapomněli, jsou tady varianty i pro vás! Stačí kapra před obalení zakapat citronovou šťávou, nechat chvilenku působit, poté usušit, nasolit, obalit a usmažit. Nebo druhá varianta pro milovníky česneku, stačí před obalením kapra potřít utřeným česnekem.
• Obalené porce kapra smažte vždy na kvalitním tuku a nepoužívejte znovu tuk, na kterém jste už jednou něco opékali. Vhodný tuk na smažení je slunečnicový olej. Chceme-li získat lepší chuť smaženého kapra, dáme k oleji i máslo v poměru 1:1. Při smažení by měla být na pánvi výška tuku tak vysoká, aby dosahovala do poloviny porce kapra.
• Pro ty, co nechtějí smaženého kapra a rádi by „dietnější verzi“, je tady možnost pečení v troubě. Výhodou je, že se spotřebuje minimum tuku a hlavně se tuk nepřepaluje, jako při smažení na pánvi.
• Máte potíže s cholesterolem? Víte, že jej můžete neutralizovat zvýšeným příjmem vitamínu C? Zkuste proto usmažené porce kapra pokapat citronovou šťávou, nebo ke kaprovi přidat strouhaný křen.
• Zbyl vám smažený kapr a druhý den již na něj nikdo z vás nemá chuť? Tak jej hlavně nevyhazujte! Naložte si na Silvestra pečenáče! Stačí si jen připravit nálev:
250 ml octa
10-15 g soli
150 g cukru
10 kuliček černého pepře
3 velké bobkové listy
1 lžička hořčičného semínka (někdo jej nahrazuje novým kořením)
Kdo má rád pikantnější verzi, může přidat chilli papričku, nebo špetku pálivé papriky.
Všechny suroviny na nálev zalijte 750 ml vody a 10 minut provařte. Do sklenice napěchujte vaře usmažené porce kapříka a zalijte vychladlým nálevem. Porce kapra musí být zcela ponořené. Pak již jen zavíčkujte a uložte v lednici a nechte odležet do Silvestra (ideální doma je kolem 5ti dnů). Podávejte s čerstvým pečivem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI