ČERSTVĚ LISOVANÉ ŠŤÁVY, MOŠTY A DŽUSY
Ačkoliv dříve výživová doporučení džusy a ovocné šťávy bez problémů tolerovala jako rovnocenný příjem ovoce, dnes se k němu tabulky staví poněkud přísněji, neboť je v nich trošku skrytá hrozba nadměrného příjmu cukru. Je totiž rozdíl, pokud sníte jedno čerstvé jablko, které se mnohem déle tráví a je navíc navázané na množství vlákniny, a když si vedle toho koupíte džus, který je jen vylisovanou šťávou z něj a vy vypijete v pár hltech jablek hned několik. Zkonzumujete tak vyšší množství cukru než jak by tomu bylo u celého kusu ovoce a o velkou část vlákniny přijdete. Pokud ale u dítěte jiný přísun ovoce zajistit neumíte, výše uvedenou informaci vezmete v potaz a dítěti ovocnou šťávu omezíte na potřebné minimum nebo například naředíte vodou, lze ji z mého pohledu chápat jako kvalitní náhradu celého ovoce.
Jako všude jinde, i tady ale platí, že je dobré ohlídat si kvalitu podávaných moštů a šťáv. Ty kupujte pokud možno čerstvé, aby měly co největší hodnotu, a rozhodně stoprocentní, abyste se vyhnuli doslazování přidaným cukrem (pokud není šťáva ze 100% ovoce, jmenuje se zpravidla nektar). Džusy se povětšinou vyrábějí z koncentrátu – v místě sběru se tedy nasuší na silně koncentrovaný prášek, který se lépe skladuje i převáží, a zpátky na džus se ředí až v místě, kde probíhá jejich balení do kartonových obalů.
SMOOTHIE A KOKTEJLY
Vzhledem k tomu, co jsem uvedla výše ohledně ztráty vlákniny a vyššího příjmu cukrů při konzumaci lisovaných šťáv, je smoothie nebo koktejl rozhodně lepší volba “pitného” ovoce. Vzniká totiž mixováním celého ovoce a všech jeho složek. Konzumací smoothie sice zkrátíte proces trávení dané potraviny (čím déle trávíte, tím později máte hlad), to ale nemusí být vždy na škodu, protože například pro menší děti je tím pádem ovoce daleko lépe stravitelné. Získáváte navíc skvělou možnost takové jídlo obohatit o další složku – ideálně mléčný výrobek. Jahodový koktejl nemusíte přece vždy udělat z mléka a jahod, zkoušela jste ho už z kefíru? Ten má daleko větší nutriční hodnotu, prospívá správné mikrofloře střev a v kombinaci s ovocem jej děti milují. Vyzkoušejte určitě také jogurt, acidofilní mléko, podmáslí, kyšku nebo si zahřešte i zakysanou smetanou. V hustější podobě můžete podávat mix ovoce jako dnes módní smoothie bowl, pro nás tradicionalisty to může být něco jako domácí pribiňáček, a když necháte smoothie zmrznout, budete mít skvělou domácí zmrzlinu!
PŘESNÍDÁVKY A OVOCNÉ KAPSIČKY
Přesnídávky bývají zpravidla první formou ovoce, s jakou se děti setkávají. A některé u ní hodlají už zůstat. Pokud je vaše dítě právě takovýto zatvrzelý milovník přesnídávek, nebojte se mu vyhovět, je to pořád lepší, než ovoce nejíst. Kupujte ale skleničky kvalitní, ze 100% množství ovoce. Pokud kupujete přesnídávku například jahodovou, budete v ní mít s největší pravděpodobností jahod jen 20% a zbylých 80% připadne na jablka. Stejně tak to bude například i s malinovou, borůvkovou, třešňovou a dalšími. Výrobci k této metodě přistupují proto, že jablka jakožto základ jsou nejvíce dostupná, levná, plná pektinu, takže dobře zahušťují, a zároveň zaručují vysokou přirozenou sladivost. Přesnídávka tedy není kyselá a je správně hustá. Přesnídávky, které toto řešení nemají, bývají zpravidla zahušťované a doslazované, a od těch bych dala raději ruce pryč. Totéž platí i o kapsičkách – čtěte jejich složení a vybírejte pouze ty, ve kterých najdete jen ovoce. A pokud nechcete platit zbytečné peníze za kapsičky nebo myslíte více ekologicky, můžete koupit opakovaně použitelné kapsičky a plnit si je domácím pyré.
SUŠENÉ A LYOFILIZOVANÉ OVOCE
Šetrně sušenému ovoci opět nelze upřít jeho nutriční hodnotu, je ale potřeba pohlídat si i několik nástrah. Tou první z nich je různá forma chemického ošetření, zpravidla síření. Aby si ovoce zachovalo hezčí barvu i delší trvanlivost, často tímto procesem prochází. Kdo například někdy doma sušil meruňky, určitě ví, že opravdu nemají onu nádherně oranžovou barvu, v jaké je zpravidla k dostání v obchodech. Vybírejte tedy ovoce nesířené, a ideálně také neproslazované. Někdy je to opravdu náročný úkol, protože zejména kyselejší druhy ovoce jsou vždy oválená v cukru, aby vám více zachutnala, ale po absolvování trošky četby takové určitě najdete. Módní novinka posledních let pak je ovoce lyofilizované, tedy sušené mrazem. Je to velmi účinná a zároveň šetrná metoda, kdy se z ovoce odstraní voda a ono vyschne. Pokud zmáčknete lyofilizovanou jahodu, rozpadne se na prášek, na rozdíl od té sušené klasickým způsobem, která bude působit jako gumová. Mrazem sušené ovoce zpravidla tolik “netrpí na chemii”, nebývá sířené ani proslazované.
Poslední věcí je pak také úvaha o tom, jaké množství sušeného ovoce jste díky ztrátě vody zkonzumovat. Snědli byste na posezení třeba 30 meruněk? Pravděpodobně ne. Pytlíček sušených (kterých jich třeba 30 obsahuje) už ale není problém, a hodnota cukru samozřejmě zůstává. Myslete tedy na to.
KOMPOTY A KONZERVOVANÉ OVOCE
Ovoce bývá v kompotech zpravidla naloženo v roztoku sladkého sirupu, proto bych je nepovažovala za první a nejlepší cestu náhrady ovoce, ale i přesto má v tomto článku své místo. Například v zimní sezóně, kdy můžete využít kompot jako náhradu za ovoce, které se v tomto období v čerstvé podobě zpravidla koupit nedá, nebo jen v nevalné kvalitě. Můžete jej použít třeba i při výrobě domácích dezertů či koláčů, které tím pádem nemusíte tolik doslazovat. Kompotu opět nelze upřít i lepší stravitelnost, která je vyšší než u ovoce čerstvého.
OVOCNÉ MLSÁNÍ
Jak jsem slíbila už v úvodu, chci dát prostor i kupovanému produktu, který podle mě má smysl. Občas takové výrobky i sami poptáváte, protože ne vždy je pro vás možné mít něco domácího po ruce, či chcete přivést nějakou zdravou pochoutku jako dárek a ukázat, že i s těmi kupovanými je to možné zdravěji. Tento tip určitě oceníte na výlety, cestování a venkovní aktivity, kdy často není prostor nosit velkou svačinu či umýt a nakrájet čerstvé ovoce. Hodí se samozřejmě i jako tip na obsah narozeninového nebo velikonočního balíčku pro děti.
Na rozdíl od všech těch datlových a kokosových tyčinek s chia semínky, vločkami a kakaem, je ŠNEK BOB pochoutka složená z těch úplně nejzákladnějších surovin, které mohou i ty nejmenší děti. Z čistého ovoce, bez přidaných cukrů, barviv či konzervantů, samozřejmě bez lepku. Jedná se o ovocné pyré, které se vysuší a poté sroluje do tvaru šnečků. Děje se tak při teplotě do 40°C, čili velmi šetrně k zachování hodnoty tyčinky. Na výběr máte z celé řady příchutí (jablko, hruška, malina, švestka, třešeň, jahoda), přičemž na každém obalu je i jednoduše graficky znázorněno, z čeho se daná tyčinka skládá. Například na švestkové tak uvidíte obrázek dvou jablek a jedné švestky – a přesně tolik ovoce toto balení obsahuje.
K dostání jsou Šnekbobové ve standardní obchodní síti – například v obchodech Tesco, Kaufland, Iceland, Enapo, či u dovozce ATI Delicates, jedná se ale i u dalších prodejců. Doporučená maloobchodní cena je 29,90 Kč.
My jsme v rámci testování s Karolínkou vše samozřejmě ochutnaly a musím říct, že velmi žravé jsou i pro moje zhýčkané dospělé chutě. Nejvíc dceři bodnou jako svačinka ve dny, kdy přechází mezi školkou a cvičením – mívá zpravidla jen pár minut, během kterých se musí i připravit, a když jí dávám čerstvé ovoce, zpravidla se stihne ještě celá ušpinit, což u Šneků nehrozí. Dobře se podělí i mezi kamarády a hrát si s ním na chameleona je hrozná švanda.
A jak řešíte ovoce u svých dětí vy? Pokud vás napadl tip, který není v článku uveden, napište mi jej do komentáře.