Proč kouzelné? Inu proč - staré Inky v Jižní Americe, zřejmě v oblasti Peru a Chile očarovaly už před dvěma tisíci lety. Až o mnoho set let později dorazily brambory díky cestovatelským výpravám až do Evropy. Původně ovšem ne jako potravina, ale téměř dvě stě let jako okrasná rostlina, protože se pěstovaly v zámeckých sklenících a šlechta skládala poctu jejich půvabným kvítkům. Ve válečném období byly významné v boji proti hladomoru. Bramborám se dokonce připisuje zásluha za významný růst populace v evropských zemích v 19. století. Kouzelné jim můžeme přezdívat i proto, že recepty z nich připravené už dnes sotva někdo spočítá.
Brambor obecný či hlíznatý, odborně zvaný lilek brambor je ze tří čtvrtin tvořen škroby, zhruba čtvrtina plodu obsahuje sušinu. V hlízách nalezneme 5 až 10% bílkovin a spoustu minerálních látek, mezi nimi hořčík, železo, měď, fosfor, jod, hořčík, draslík a další. Nejen minerály, ale vitaminy jsou významnou složkou brambor. Díky konzumaci brambor obohatí své tělo o vitamin B1 a B2, ale také vitamin C, který chránil proti kurdějím. Nejvíce vitaminů je obsažených ve slupce. Ideální je vhodit brambory do osolené vařící vody a po uvaření je okamžitě slít. Podíl tohoto vitaminu v plodině záleží na jejím uskladnění a kolísá od 9 do 25 miligramů na jeden gram. Syrové hlízy a klíčky obsahují solanin a chakonin, a jsou proto mírně jedovaté.
Většina z nás již slyšela, že se brambory dělí do tří kategorií podle toho, jakým způsobem je chceme zpracovat. Varný typ A má tvar rohlíčků nebo ledvinek, hladkou slupku a lojovitou žlutou nebo žlutobílou barvu. Báječně se hodí do bramborových salátů, k pečení nebo vaření ve slupce. Brambory označené písmenem B mají mnohočetné použití, ať už v bramborových polévkách, guláších nebo jako příloha. Drsnější slupka a bílá dužina je typická pro typ C. To jsou moučnaté brambory s vysokým obsahem škrobu a uvítáte je při vaření bramborových knedlíků, šťouchaných brambor, placek nebo bramboráků a kaší.
Léčivé účinky brambor
- při léčbě ekzému můžeme vyzkoušet obklady ze syrových nastrouhaných brambor.
- pokud máte problémy s popraskanou kůží na rukách při patách, nastrouhejte dvě uvařené oloupané brambory, smíchejte je se lžičkou oleje a glycerínu. Vzniklou kašičku naneste na deset minut na ruce na paty půl hodinky. Potom stačí omýt končetiny teplým mlékem.
- trpíte-li cukrovkou nebo vředovými chorobami, možná vás zaujme tento recept: po dobu jednoho měsíce čtyřikrát denně užívejte polovinu sklenice šťávy z brambor smíchanou s medem a citrónovou šťávu.
Zajímavosti
Na našem území bylo poprvé možné se s brambory setkat v 17. století, a to v klášterní zahradě irských františkánů v Praze U Hybernů.
Starší ročníky možná s lehkou nostalgií vzpomenou na "bramborovou knížku" Ondřeje Sekory, autora Ferdy mravence a Brouka Pytlíka. V padesátých letech totiž vydalo Státní nakladatelství dětské knihy jeho dnes již úsměvné dílko "O zlém brouku bramborouku!, která vyprávěla o tom, jak chce (v knížce nazývaná) mandelinka americká zlikvidovat úrodu našich brambor a jak jí v tom české děti zabránily.
Otravy z bramborových hlíz se nebojte - pokud byste chtěli tímto netradiční způsobem spáchat sebevraždu, vězte, že byste museli naráz pozřít hned deset kilo, a to se vám asi jen tak nepodaří
Se sladkými brambory (teď není řeč o batátech) jste se určitě někdy setkali. Brambory sládnou, pokud jsou vystavené chladnu. Pak se totiž škrob v nich obsažený mění v sacharidy. Pokud k tomu dojde, brambory nevyhazujte. Vyzkoušejte tento tip: brambory přendejte na teplejší místo, po několika dnech se cukry přemění zpátky ve škrob a nepříjemná nasládlá pachuť zmizí.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI