Již z názvu je trochu patrné, o čem dnes bude řeč. Primal znamená prvotní, tedy něco, co tu bylo již od pradávna, dalo základ mnoha věcem, ale vlivem člověka se mnohé z toho přetvářelo a měnilo.
Paleo je obrazně řečeno označení pro dobu dávno minulou, paleolitickou, která chápe člověka jako lovce a samostatného sběrače využívajícího přírodní zdroje jako jedinou formu obživy.
Přeneseno do současnosti, kdy už člověk dávno opustil jeskyni a v mnoha směrech si podmanil přírodu, primal/paleo styl se k těmto základům snaží vrátit, a to způsobem, který je zcela přirozený, instinktivní a vzhledem k dnešní době zcela nenásilný. Nejedná se o žádnou dietu nebo předepsané porce jídla v určitý čas. Jde jen o to dodržet pár daných pravidel v oblasti výživy. V podstatě se jedná o velmi jednoduchou myšlenku, a tou je konzumace pouze toho, co žije a roste, má přirozenou životnost a není nijak chemicky upraveno či jinak modifikováno.
V praxi to znamená, že jsou z primal/paleo stravy vyloučeny všechny obiloviny (mouka, pečivo, těstoviny...atd.), cukry (moučníky, dezerty, sladkosti, nápoje, ale víceméně také rýže a brambory), všechny luštěniny a chemicky upravené nebo jinak modifikované potraviny. Paleo styl dále odmítá také všechny mléčné výrobky. Oproti tomu volnější primal jejich konzumaci připouští, ovšem v co nejčerstvější formě, nejlépe z domácích zdrojů.
Oproti tomu se jídelníček primal/paleožrouta obohatí o kvalitní maso, vejce, ryby a mořské plody, kvalitní tuky (především kokosový a olivový olej, sádlo a máslo), čerstvou zeleninu, ovoce a ořechy.
Tím se tělo zbaví závisloti na cukrech a energii bude čerpat z tuků. Chvilku to sice trvá, mozek se dost brání, ale po čase si člověk zvykne. Je známo, že tuky tělo vstřebává daleko pomaleji než cukry, tudíž se značně upraví i chutě – mizí pocity hladu a přepadové chutě na sladké, většinou se zmenší porce a přestávky mezi jednotlivými jídly se prodlužují.
V primal/paleo je dále důležité dostatečně se hýbat. Stačí procházky na čerstvém vzduchu či trocha sportu. Není důležité nuceně dřít, ale snažit se něco změnit.
Osobně mám za sebou tři měsíce primal/paleo stravy a pociťuji následující:
Proč nejíst mouku a obiloviny
Primal/Paleo neuznává mouku jako jeden ze zdrojů obživy. Ale proč, když mouku lidé konzumují ve velkém už odnepaměti. Z mouky se vyrábí chléb i pečivo, bez kterých by si normální smrtelník neuměl představit ani ráno, den, měsíc nebo, nedej Bože, rok.. Církev dokonce označuje chléb za dar Boží. V jistých dobách byl používán i jako cenné platidlo. Podle starého slovanského zvyku byl host vždy vítán chlebem a solí. Tímto gestem se návštěvě projevovala úcta. To všechno dohromady znamená, že chléb vždy plnil docela zásadní roli v životě člověka.
Ovšem není chleba jako chleba!
Jeho stavebním prvkem je beze sporu mouka, na tom se shodneme všichni. No a právě tady je kámen celého úrazu. Mouka se vyrábí z obilného zrna. Samotné zrno se skládá ze tří částí:
Už na první pohled je zřejmé, že nejkvalitnější a pro lidské tělo nejlepší budou obal a klíček. Jenže! Pár chytrých hlav se dalo dohromady a usoudilo, že budou využívat pouze jádro, a tak vznikla bílá mouka - bez živin, vitamínů a vlákniny, s velkým množstvím lepku a škrobu, a tím pádem jednoduchých cukrů. Důvodem pro tento počin byla hlavně trvanlivost mouky. Kvantita na úkor kvality!
Dříve se obilné zrno mlelo celé, většinou mezi mlýnskými kameny, kterým se říká žernovy. Ovšem rozemleté klíčky v jádrech obsahují oleje, které nemají dlouhou životnost a kazí se, žluknou nebo plesniví. Proto mají celozrnné mouky krátší dobu skladování. Mleté celé zrno není také pro oko to pravé ořechové, výrobky z něj nejsou tak dokonale nadýchané a hebké. Proto vznikly válcové mlýny, které všechny části zrna dokonale oddělí a na konci procesu zůstane jen bílá mouka, dokonalé lepidlo pro střeva plné jednoduchých cukrů, které se, jak známo, vstřebávají hned do krve a nutí slinivku vyplavit více inzulínu, což má za následek nestabilní hladinu cukru v krvi. A problémy jsou na světě - diabetes, obezita, srdeční choroby, alergie, nespavost, bolesti hlavy, nadýmání, problémy s trávením.
A výrobci bíle mouky tleskají a farmaceutický průmysl si mne ruce.
Na první pohled by se mohlo zdát, že by vše vyřešilo používání pouze celozrnné mouky. Jenže! Co je dnes vlastně celozrnná mouka? Bílá mouka obarvená karamelem nebo trochou otrub. A v dnešní době plné genetických úprav, šlechtění, chemických postřiků a pesticidů je obilné zrno samo o sobě dost znehodnoceno. Navíc kratší trvanlivost takové mouky zvyšuje její cenu, což nejsou ochotni všichni přijmout.
Řešení je na světě, nejezte mouku. Ze svého jídleníčku vyřaďte všechny obiloviny a výrobky, které je obsahují. Jde jen o zbavení se zvyku, který v sobě nosíme zakódovaný už od kočárku, kdy jsme poprvé statečně sami okusovali rohlík. Já vím, asi se ptáte: A na co si budu mazat máslo? Prostě na nic! Obiloviny nahraďte čerstvou zeleninou, ovocem, vejci, masem, oříšky..snídejte polévky. Hlady neumřete. Maximálně zhubnete, zbavíte se pocitu nadýmání, plného žaludku, hladu, potíží s trávením. To už za zkoušku stojí, co říkáte?
Zdroj hlavního obrázku: paleohacks.czom
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI