Proč nejíst rafinovaný cukr?

Proč nejíst rafinovaný cukr? zpět

Cukr je pro organismus droga a lidé, kteří ho často konzumují, podlehnou. Pokud konzumujeme rafinovaný cukr v jakékoliv podobě (v potravinách, ve sladkostech, sladkých limonádách, k doslazování teplých nápojů, atd.) - kvasí v těle a vytváří kyselinu octovou, kyselinu uhličitou a alkohol. 

Kyselina octová je velmi silná a ničící kyselina, používá se při leptání výrůstků na kůži (bradavice, atd.).

Cukr, který konzumujeme nebo pijeme v limonádách, colách, džusech (ty často bývají doslazovány), škodí také slinivce břišní (je to nejaktivnější žláza zažívacího systému), dodává zažívací šťávy, které jsou nutné pro trávení různých potravin současně. Díky konzumaci rafinovaného cukru, je slinivce tato činnost značně znemožněna a vznikají škodlivé reakce vznikající jeho trávením, jsou příčinou mnoha chorob a potíží. Rafinovaný cukr škodí hlavně zubům (paradentóza), u malých dětí zčernání zubů, pomalá degenerace dásní, apod. Při kombinaci ovoce s cukrem, obzvláště v létě velmi oblíbená kombinace jahody rozmačkané s cukrem, způsobí velkou neplechu. Okamžitě v těle začne kvasit a působí jako potrava pro kvasinky a různé parazity ve střevech, takže nekombinovat ovoce a cukr, znehodnotí se tím i samotné ovoce!

Do rámce zpracovaných továrních cukrů patří: bílý a hnědý cukr, třtinový cukr, melasa, javorový sirup a ostatní druhy cukru, které vznikly při vysoké teplotě, jsou tedy neživé.

Pro lidské tělo jsou užitečné pouze přírodní cukry, ty jsou obsažené v syrovém ovoci a v medu. I některá zelenina obsahuje v syrovém stavu přírodní cukr (fruktóza). Pokud i přesto máme chuť na něco více sladkého, můžeme použít (nesířené) datle, fíky, rozinky, meruňky, švestky, aj. ovoce bohaté na přírodní cukr.

Autor článku:

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI