Vaří pro Vás bronzová finalistka celostátní soutěže iReceptáře a Zahrady Čech

Vaří pro Vás bronzová finalistka celostátní soutěže iReceptáře a Zahrady Čech zpět

Daniela vaří opravdu ráda. V létě se přihlásila do "Velké sýrové soutěže", kterou spolu s iReceptářem vyhlásilo litoměřické výstaviště. 

A my pro vás máme informace přímo ze zákulisí této soutěže, protože jsem Danielu náležitě vyzpovídali.

Že tě vaření baví, je jasné už podle receptů, které vytváříš. Jak ses ale ocitla ve finále Velké sýrové soutěže?

Dá se říci, že nedopatřením. Hledala jsem inspiraci na internetu a přitom se dostala na stránky iReceptáře, kde jsem našla soutěž. Úkolem bylo zaslat zajímavý recept, ve které by hlavní roli hrál sýr. A protože jsem zrovna vyzkoušela slané lívance s koprem a brynzou, bez delšího rozmýšlení jsem recept do soutěže poslala. Asi měsíc se nic nedělo a já na to, upřímně, úplně  zapomněla. Minulý týden proto přišel menší šok...

Povídej, přeháněj :-)

V pondělí 8. září mi telefonoval organizátor, že mi blahopřeje k postupu do finále. A že se na mě moc těší v sobotu na litoměřickém výstavišti. Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu, ale co jsem si nadrobila, musela jsem i sníst :-) Tak jsem v sobotu vyrazila i s batůžkem plným surovin a litinovým lívanečníkem na Zahradu Čech. Čekala mne krátká porada a po 10. hodině jsme už vyrazili "do boje".

Kde přímo se nacházel "ring"?

To mě také hodě překvapilo. Naivně jsem se domnívala, že budeme vařit někde bokem za stánky u malého stolečku. Když nás ale dovedli na obrovské pódium v pavilonu A, před kterým stálo několik řad laviček, spadla mi brada a došlo mi, že tak snadné to mít nebudu. Vybalila jsem si tedy nádobíčko i suroviny a snažila se vypustit davy lidí, které kuchařská soutěž v přímém přenosu přilákala.

Co bylo na vaření před tolika lidmi nejtěžší?

Především bylo nutné zapomenout na to, že jsem v soutěži. Ze začátku se mi trochu klepaly ruce, ale po pár minutách jsem se zklidnila. Je ale pravda, že jsem si s výběrem receptu zrovna moc neusnadnila život. Soupeři vařili polévku, kuskus a obalované korbáčiky, já měla ale kynuté těsto. Nakonec se mi ulevilo, protože tyto lívance jsem dělala potřetí v životě; a povedly se zatím nejlíp. Takže: "Za mě dobrý, líp to neumím." :-)

A jak si tedy vedly tvé Bramborové lívance s koprovou brynzou?

Nakonec jsem si odnesla třetí místo. Vzhledem k tomu, že se do soutěže přihlásilo několik stovek lidí, to snad zase není tak špatné. Čtenáři "éček" se už teď mohou těšit na recepty ze sušeného ovoce, protože jednou z výher byla i sušička.

Kdy jsi uvařilo svoje první jídlo, myslím skutečné jídlo, ne párek a vajíčko...

Já vážně nevím. Jednu pětiletku jsem byla přeborník ve zpracování vajíček (omeleta, naměkko, natvrdo, chleba ve vajíčku, vaječný řízek...), ale opravdu vařit jsem začala asi až když jsem se odstěhovala od maminky. Tehdy jsem nepoznala kuřecí řízek od krkovice. Pamatuji si ale první jídlo, které jsem totálně zvrtala, byla bábovka. Daly se s ní rozbíjet železobetonové pláty, jak byla tvrdá :-D

Kde hledáš inspiraci, z jaké kuchařky čerpáš?

Nebaví mě recepty, kde je na konci jasně dané, jak mají chutnat. Rodina chce i klasiku, takže samozřejmě vařím španělské ptáčky, klasické řízky, kuře na paprice nebo francouzské brambory. Ale je to pro mě trošku nuda :-D Když vařím, prvním impulsem je hlad. Otevřu ledničku i skříň, zmapuji obsah, vyndám 20 věcí a udělám si "přemýšlecí kafe". Pak půlku toho, co je na stole, zase uklidím a začnu "tvořit". Když mám doma nějakou zajímavou surovinu (třeba zvěřinu), obložím se kuchařkami (a že jich mám fakt dost), projedu recepty, pak všechno zaklapnu a z několika receptů vytvořím jeden. Samozřejmě že sleduji i dění na internetu, bez toho dnes nejde. Postup je ale podobný.

Kde mohou lidé najít tvoje recepty?

Letos jsem si založila svůj profil na Facebooku https://www.facebook.com/danielavariapise, a jsem překvapena, že mají tyto stránky po 3,5 měsících skoro 500 fanoušků. A všem, kteří přidají komentář nebo recepty sdílí, moc děkuji a vážím si jejich podpory. Je to pro mne závazek a hnací síla k tomu, abych na sobě dál pracovala, protože v kuchyni je pořád spousta toho, co se musím naučit.Mé recepty jsou také na webu a FB profilu www.e-mostecko.cz/zajimavosti/blog. Mám i blog (http://daniela.pise.cz/), a přispívám také na stránky https://www.pazitka.cz/kucharky/daniela-svobodova/

A kdo je tvým nejvděčnějším strávníkem?

Samozřejmě rodina a kamarádi - ráda pro ně doma nebo na zahradě pořádám párty, kde jedinou podmínkou vstupu je prázdný žaludek a dobrá nálada. Kdo nemá hlad a mračí se, nesmí dovnitř :-D

Nejvděčnější je ale naše bíglice Sabinka, ta kromě česneku a citronu sní opravdu všechno. Netušila jsem, že je bígl multifunkční pes - funguje také jako robotický vysavač. Cokoli mi při vaření spadne na zem, okamžitě zmizí. A je jedno, jestli je to kus brokolice, švestka, kolečko salámu nebo slupka od brambor :-D

Soutěžní recept:
http://daniela.pise.cz/101-bramborove-livance-s-koprovou-brynzou.html

 

Autor článku: redakce ve spolupráci s Danielou Svobodovou

Autor článku:

Fotogalerie
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI