Čokoláda to je krása. Ohromující chuť a láska na první prasknutí té krásné tabulky. Lepkavé prsty a rty. Neustávající olizování, vůně, upatlané ruce a nekonečná chuť vyzkoušet a ochutnat něco nového. Čokoláda je prostě čokoláda. Fenomén. A je snadno k mání. Tak si ji opravdu vychutnejte…
Já ji vlastně nejím. Moje masožravě naladěná dušička si jaksi nedokáže připustit další obžerství. Hromady masa, uzenin, všeho slaného. Je toho více než dost. Jenže! Rád ji mám. To zas jóó. Ale tak jaksi jen občas, na chuť. Včera jsem však poprvé v životě fakt ujel. Krásně…
Začalo to vlastně knihou Food blogeři. Několik dnů po jejím vydání jsem dostal mailem pozvánku na degustaci čokolády. Termín 27. Listopadu, a když pominu fakt, že nakonec jsem tam šel sám a tudíž nerad, byl výsledek parádní.
Takže o čem to bylo
Začnu od konce dvěma podstatnými poznatky:
1/ Stejně jako u mnoha jídel teplé a studené kuchyně i čokoládu jsem do včerejška nejedl mimo jiné proto, že mi většinou nechutnala. No jo, není čokoláda jako čokoláda. Ovšem zvyknout si na kvalitu je velmi snadné.
2/ Konečně jsem si potvrdil, že hloupé řeči mnoha Čechů o slušné kvalitě v ČR prodávaných výrobků jsou opravdu nesmysly. Vážení, MILKA není čokoláda a figurku mikuláše kupte raději v Rakousku či Německu. Nebooo, ale o tom až na konci.
Teď už ochutnávka
KDE – degustace čokolády je pořádána internetovým obchodem Čokoláda.cz jako příjemné komorní posezení s ochutnávkou, výkladem a samozřejmě nabídkou ke koupi v budově Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze – Dejvicích. Já neznaboh, ne právě přítel školy a v skrytu duše introvert jsem se v té veliké budově extra nadšeně necítil. A stejně tak mezi cizími lidmi. Když ale ochutnávka začala, stačilo se zaposlouchat do výkladu a zpod přivřených víček vnímat primárně tu čokoládu.
JAK – nevelká, spíše konferenční místnost, projektor a v podstatě klasická prezentace jak ji známe z firemních školení. Nic špatného ale něco ve stylu klubového prostředí s temnými koutky a soukromím v křesle bych uvítal. Nicméně firma se vyvíjí a počítám, že časem i toto vylepší. Co se prezentace a kvality čokolád týče, není co vytknout. Naopak. Pan přednášející si na nic nehrál, nic nevnucoval. Prostě a velmi zaujatě nám povídal o čokoládě. A věděl, co říká. Ani jsem netušil, co vše o ní nevím a jak moc ji mám vlastně rád.
CO – dostali jsme k ochutnání 12 + 1 vzorek čokolády, pražený kakaový bob a k prohlédnutí nespočet produktů z celého světa, literaturu a odkazy na různé kontakty. Mělo to trvat jednu a půl hodiny. S překvapením jsem pak zjistil, že i po dvou a půlce další ještě diskutujeme o lecčem. V krásné pohodě.
A hlavně tedy MENU
Nebudu opisovat jejich texty. Nabízím pouze odkazy s vlastním názorem na degustační vzorek. Opravdu vlastním. Takže ne nutně vyhovujícím komukoliv z vás.
Vzorek první – Čokoláda Rococo mléčná se skořicí 70 g
Krásná ukázka toho že přiměřeně neznamená nutně mnoho. Naopak. Přestože ihned zavoní skořicí, není tato ostrá a nepříjemná. Na rozdíl od kdečeho skořicového tady ucítíte tu hlavní chuť až nakonec v podobě drobečků skořice lehce křupajících mezi zuby. Pro mne přijatelná ovšem ne nutně primární volba čokolády.
Vzorek druhý – Čokoláda Bonnat Lait Grands Crus Surabaya 65% 100 g
Vysoceprocentní obsah kakaové hmoty je jasný základ pro čokoládu hořkou. A tu já odjakživa nerad. Takže tuto bych si opravdu nevybral. Ovšem ta vůně je opravdu parádní, výrazná.
Vzorek třetí – Čokoláda Grenada hořká s praženými kakaovými boby 60% 85g
Před ochutnáním tohoto kousku jsme mohli vyzkoušet samotný pražený kakaový bob. Pro mne tedy dost hrozný. Ovšem nechci nikoho odrazovat. Viděl jsem tam lidičky dost si jeho chuť užívat. Co se ale čokolády týče, byl jsem velmi mile překvapen. Jeho křupající kousky přímo ve struktuře čokolády mne nejen zaujaly. Dík opravdu vyvážené chuti mi tato hořká čokoláda moc chutnala.
Vzorek čtvrtý – Čokoláda Beschle bílá Lassi 36 % 100 g
První co ve mně vzbudila? Chuť usmát se. Opravdu. Legrační chuť dík jogurtu (přesněji Lassi – směs jogurtu s citronem a kardamomem známá z Indické kuchyně). Přestože toto moc nemusím, byl jsem unešen parádně křupavými kousíčky zkrystalizovaných kousků citronové kůry, které se projeví až téměř nakonec po rozpuštění v ústech. Skvělé a úsměvné.
Vzorek pátý – Čokoláda Seed & Bean bílá s citrónem a mákem 85g
Opět bílá čokoláda. A pro mne volba číslo 3 v pořadí pro příští ochutnání. Podivné! Já bílou odjakživa nerad. Jenomže tahle je vážně parádní. Výrazně citronová (a já citron rád) se zrníčky máku, které nedodají ani tolik chuti, jako úžasnou křupavost. Ta čokoláda je nejen dobrá ale i zábavná.
Vzorek šestý – Čokoláda Rococo mléčná s mořskou solí 70 g
Výborná a klasicky jemná. Taková normálně dobrá čokoláda. Když se ale procucáte k zrníčku soli je najednou skvělá. Každopádně zaujme.
Vzorek sedmý – Čokoláda Willie’s Peruvian hořká s lískovými oříšky a rozinkami 70 % 50g
Jediná, kterou jsem nedojedl. Je totiž opravdu hořká. Ovšem doporučuji milovníkům právě té hořkosti. Je totiž neskutečně voňavá a krásně rustikální ve struktuře. Spousta bublinek, kousky rozinek a oříšků. Moc zajímavá. Asi bych si časem zvyknul.
Vzorek osmý – Čokoláda Original Beans mléčná se solí Esmeraldas Milk 42% 70g
Numero uno. Pro mne opravdu volba číslo 1 pro příště. Já byl nadšen, unešen, inspirován. Když se mi rozpouštěla v ústech, napadlo mne pouze: „skvělá, kulatá, akurátní chuť s dokonalým dozněním dík soli“. Jednu jsem bral sebou domů. U tohoto výrobku mne zaujala nejen kvalita, ale i přístup firmy k zákazníkovi a ekologii. Za každou prodanou čokoládu společnost Original Beans vysadí jeden kakaovník Arriba. Tady jde o ochranu deštných pralesů a záchranu druhu. Navíc jsou obaly 100% ekologické. Tedy snadno rozložitelné. A opravdu krásné, tradiční. No a ne nakonec jedna zajímavost: na obalu je na zadní straně kód, který zadáte do jejich vyhledávače. Okamžitě takto víte, kde, jak a z čeho je ten konkrétní kousek vyroben. Jako u vína. Dokonalé. Co se týče té soli, musel jsem chvíli dohledávat, abych si jen připomenul: mořská sůl Fleur de Sel (francouzsky solný květ) bývá označována za královnu solí. Já ji sice doma nemám, ale Maldon a Himalájská růžová jsou na podobné úrovni. A ty používám moc rád. Takže doporučuji – čokoládu i sůl.
Vzorek devátý – Čokoláda Amedei Blanco de Criollo hořká 70% 50 g
Dokonalá vůně a maximálně promyšlená chuť. Opět se jedná o čokoládu hořkou a pro mne nepříliš přijatelnou. Asi jako u čísla 7. Ovšem opět jde jen o zvyk. Myslím, že by mohla býti dosti návykovým favoritem. Opět zaujme něčím navíc. Jedná se totiž o limitovanou edici, u které dík značení na obalu který je opravdu krásný zjistíte na které plantáži byly kakaové boby vypěstovány. A pozor, ruční číslování je i na každé tabulce čokolády.
Vzorek desátý – Čokoláda Beschle hořká Květy soli & pistácie 64 % 100 g
Jasný favorit a pozice číslo 2 v mém žebříčku hodnocení dvanácti vzorků. Dokonalá, a přestože hořká je vlastně sladká, jemná a opět dík soli s pistáciemi absolutně suprovní. Tak jsem si to napsal včera do poznámek. Fakt skvělá volba.
Vzorek jedenáctý – Čokoláda Stella hořká s baobabem 60% 100gNádherně voňavá a na můj vkus přechucená dík právě tomu plodu baobabu – mimochodem symbolu vztahu k životnímu prostředí nejen u tohoto výrobce (viz: ORAC – Oxygen radical absorbance capacity). Já ale prostě to exotické ovoce moc nemusím. Pro mne úplně mimo výběr, ale dle ostatních vychutnávačů opravdu parádní. Nejdu vždy s davem.
Vzorek dvanáctý – Pralinky Willie’s Black Pearls
Takový bonbónek nakonec. Popravdě ani ten odkaz není správně krom výrobce. Ty, co jsme ochutnávali, jsem prostě nenašel na tomto webu. Každopádně vzorek byl kvality průměrné a já bych mnohem raději vyzkoušel právě tady uvedené limetky, nebo tradiční lískový oříšek v čokoládě.
Dvanáct vzorků. To číslo není vysoké ovšem s přihlédnutím k využití všech smyslů a času dvě a půl hodiny nemalé. Věřte mi, že jednou tolik bych už považoval za trápení. Ne každý by měl výdrž a já určitě ne trpělivost. Takže pokud se tím někdo živí, klobouk dolů.
Za mne několik zásadních postřehů
Lidičkové prosím vás, přestaňte už konečně trvat na tom, že kvalita čokolády v české maloobchodní síti je slušná. Není! Je strašná. Fialová kráva je slušný marketing, ale ne čokoláda. Vlastně krásná ukázka vymývání mozku.
Uvědomte si, že ty hrůzy, které zakoupíte s dobrým úmyslem udělat radost svému dítěti (vnoučkovi) k mikuláši a pověšení na stromeček jsou spíše trestem. Sázkou na hnusnou budoucnost.
Chcete čokoládu ze supermarketu? Zeptal jsem se, na svou oblíbenou Lindt. A byl opravdu příjemně překvapen. Jednoznačně mi bylo potvrzeno, co už dávno tuším: chcete li začít vychutnávat čokoládu, začněte u této. Ač je nejspíše nejhorší z výběrových, je zároveň výborným vstupem do světa čokolád.
Čtěte! Kvalitní čokoláda je primárně o třech až pěti základních složkách. Přečtěte si někdy složení Milky. Za parádním marketingem se ukrývá hromada sraček, ze kterých by vás měly zaujmout hlavně známá éčka a rostlinné tuky které tam opravdu nemají co dělat! Pozor, sojový lecitin není to špatné.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI