Ingredience: | |||||
střední cuketa | 1 ks | zelená paprika | 1 ks | červená paprika | 1 ks |
mrkev nastrouhaná na plátky | 1 ks | cherry rajčata | 10 ks | velká cibule | 1 ks |
česnek | 4 stroužky | žampiony | 150 g | sojová omáčka | 4 lžíce |
italské koření | špetka | chilli koření | špetka | olivový olej | 3 lžíce |
kešu ořechy | hrst | čerstvý koriandr | velká hrst | sezamová semínka | hrst |
strouhaný sýr | dle chuti | ||||
Kuskus: | |||||
kuskus | 250 g | voda | 500 ml | olej | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
V minulém článku jsem ptala o tom, jak za mnou byla moje maminka Lenička na návštěvě v Oslu a dnes bych ráda přidala jeden z receptů, které jsme si vařili. Lenička takové zeleninové směsi vaří už roky. Této říká "hanácká" prý proto, že narozdíl od té francouzské, kde se každá zelenina dělá zvlášť a různě dlouhou dobu, tady je to všechno tak nějak naházené od oka (i když taky postupně) a hlavně se to celé vaří a dusí až úplně doměkka. A hlavně je do toho dá dát skoro cokoliv. Asi není třeba k tomu dodávat cokoliv jiného, tady je recept, jaký jsme "vymyslely" včera.
Nejdřív si nakrájejte všechny ingredience. Cibuli a česnek na malé kousky, papriku na plátky, mrkev nastrouhejte na plátky "loupačem" na brambory atd.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a nechte na něm na pár minut zezlátnout cibuli. Přidejte sojovou omáčku. Poté postupně přidejte cuketu, papriku a žampiony a rajčata každou ingredienci duste pár minut. Meztím si v malém hrnečku nasucho opražte sezmanová semínka a podle návodu na obalu připravte kuskus (většinou stačí na množství kuskusu přidat jednou tolik vařící vody, trochu osolit a zakápnout olejem a nechat pár minut pod pokličkou.
Když je celá směs už dostatečně podušená, přidejte koření, česnek, mrkev, kešu a koriandr.
Směs můžete s kuskusem buď smíchat dohromady a nebo podávat zvlášť. Na závěr posypte sezamovými semínky a strouhaným sýrem.
TIP
- můžete přidat opravdu všelijakou zeleninu. Lenička do takových směsí ráda přidává třeba lilek. Dobrá by určitě byla i na kousky nakrájená brokolice. Rajčata se tam hodí proto, že směs krásně zahustí.
- I s kořením se dá experimentovat, ale vesměs všechna typicky italská koření se hodí asi nejvíc.
- A vlastně, je to "směs", tak experientujte. I s přílohama. Rýže, pohanka, bulgur, brambory, těstoviny. Co chcete. (doufám, že nezním jako Babica)
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI