"Hanácké ratatouille" s kuskusem zpět

Ingredience:
střední cuketa1 kszelená paprika1 ksčervená paprika1 ks
mrkev nastrouhaná na plátky1 kscherry rajčata10 ksvelká cibule1 ks
česnek4 stroužkyžampiony150 gsojová omáčka4 lžíce
italské koření špetkachilli koření špetkaolivový olej3 lžíce
kešu ořechy hrstčerstvý koriandr velká hrstsezamová semínka hrst
strouhaný sýr dle chuti
Kuskus:
kuskus250 gvoda500 mlolej1 lžíce
sůl dle chuti
střední cuketa 1 ks, zelená paprika 1 ks, červená paprika 1 ks, mrkev nastrouhaná na plátky 1 ks, cherry rajčata 10 ks, velká cibule 1 ks, česnek 4 stroužky, žampiony 150 g, sojová omáčka 4 lžíce, italské koření špetka, chilli koření špetka, olivový olej 3 lžíce, kešu ořechy hrst, čerstvý koriandr velká hrst, sezamová semínka hrst, strouhaný sýr dle chuti, kuskus 250 g, voda 500 ml, olej 1 lžíce, sůl dle chuti

Příprava

V minulém článku jsem ptala o tom, jak za mnou byla moje maminka Lenička na návštěvě v Oslu a dnes bych ráda přidala jeden z receptů, které jsme si vařili. Lenička takové zeleninové směsi vaří už roky. Této říká "hanácká" prý proto, že narozdíl od té francouzské, kde se každá zelenina dělá zvlášť a různě dlouhou dobu, tady je to všechno tak nějak naházené od oka (i když taky postupně) a hlavně se to celé vaří a dusí až úplně doměkka. A hlavně je do toho dá dát skoro cokoliv. Asi není třeba k tomu dodávat cokoliv jiného, tady je recept, jaký jsme "vymyslely" včera.

Nejdřív si nakrájejte všechny ingredience. Cibuli a česnek na malé kousky, papriku na plátky, mrkev nastrouhejte na plátky "loupačem" na brambory atd.

Na pánvi rozehřejte olivový olej a nechte na něm na pár minut zezlátnout cibuli. Přidejte sojovou omáčku. Poté postupně přidejte cuketu, papriku a žampiony a rajčata každou ingredienci duste pár minut. Meztím si v malém hrnečku nasucho opražte sezmanová semínka a podle návodu na obalu připravte kuskus (většinou stačí na množství kuskusu přidat jednou tolik vařící vody, trochu osolit a zakápnout olejem a nechat pár minut pod pokličkou.

Když je celá směs už dostatečně podušená, přidejte koření, česnek, mrkev, kešu a koriandr.

Směs můžete s kuskusem buď smíchat dohromady a nebo podávat zvlášť. Na závěr posypte sezamovými semínky a strouhaným sýrem.

TIP
- můžete přidat opravdu všelijakou zeleninu. Lenička do takových směsí ráda přidává třeba lilek. Dobrá by určitě byla i na kousky nakrájená brokolice. Rajčata se tam hodí proto, že směs krásně zahustí.
- I s kořením se dá experimentovat, ale vesměs všechna typicky italská koření se hodí asi nejvíc.
- A vlastně, je to "směs", tak experientujte. I s přílohama. Rýže, pohanka, bulgur, brambory, těstoviny. Co chcete. (doufám, že nezním jako Babica)

2015-04-02 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI