Na steak: | |||||
pravá svíčková | 400 g | koření Argentina | špetka | sůl | špetka |
olivový olej | trochu | ||||
Gratinované brambory: | |||||
střední brambory | 6 ks | smetana | 100 ml | mléko | 100 ml |
máslo | kousek | estragonové lístky | hrst | muškátový ořech | špetka |
česnek | dle chuti | sůl | špetka | pepř | špetka |
Glazované šalotky: | |||||
šalotka | 12 ks | olivový olej | trochu | třtinový cukr | 2 lžíce |
ocet balzamico | 4 lžíce | červené suché víno | 100 ml | tymián | 2 snítky |
máslo | kousek | sůl | špetka | pepř | špetka |
Pokud budete chtít slavnostnější jídlo, nabízím tuto skvělou kombinaci, která zase není až tak náročná na práci a skvěle chutná.
Steak:
Maso vyndáme z lednice asi hodinu před přípravou.
Ze svíčkové ukrojíme 2 steaky a potřeme je olivovým olejem. Okořeníme kořením Argentina. Dobře rozpálíme grilovací nebo jinou silnostěnnou pánev a maso nasucho opékáme zprudka asi minutu z každé strany. Pak stáhneme plamen a dopékáme podle toho, jak máte rádi maso upečené (rare- krvavý 2 minuty z každé strany, medium rare – středně propečený – 5 minut, medium well – propečený – 8 minut a well done – dobře propečený – 10 minut z každé strany). Steaky vybereme z pánve, osolíme je, zabalíme do alobalu a necháme dojít na teple asi 10 minut (po 5 minutách je otočíme). Šťáva se tak rovnoměrně rozloží.
Gratinované brambory:
Oloupané brambory nakrájíme na ne příliš silné plátky. Česnek utřeme na pastu a tu pak promícháme s kouskem másla. Touto směsí vytřeme zapékací misku. Brambory klademe do misky tak, aby se částečně překrývaly. Uděláme jednu vrstvu, osolíme, opepříme a posypeme natrhanými lístky estragonu. Pokračujeme další vrstvou brambor, jen místo estragonu strouhneme špetku muškátového oříšku. Opakujeme, dokud nespotřebujeme brambory. Nakonec smícháme mléko se smetanou a brambory zalijte. Pečeme v horké troubě (180 stupňů C) asi 40 minut. Povrch by měl být krásně zlatavý a brambory měkké.
Glazované šalotky:
V kastrůlku opečeme na troše oleje oloupané šalotky. Přisypeme cukr a dobře rozmícháme. Když se úplně roztaví, zastříkneme octem a zalijeme vínem. Přidáme tymián a zlehka osolíme. Za občasného míchání vaříme asi 30 minut. Omáčka by měla krásně zhoustnout. Na závěr přidáme lžičku másla na zjemnění.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI