Masové koule: | |||||
drůbeží mleté maso | 500 g | bramborová kaše | 6 vrchovatých lžic | vejce | 1 ks |
strouhanka (dle konzistence) | 6 lžic | sůl | špetka | pepř | špetka |
Solamyl (na obalení) | hrst | olej na smažení | |||
Omáčka: | |||||
ajvar (350g pečené zeleniny) | 1 sklenička | mléko | 100 ml | smetana na vaření | 300 ml |
stroužek česneku velký | 2 ks | sůl | špetka | bazalka | hrstka |
Na posypání: | |||||
balkánský sýr nebo Feta sýr | 100 g |
Tuhle mi zbyl v lednici ajvar a mleté maso, a jak vařím intuitivně, napadlo mě ty suroviny smíchat. A protože ajvar pochází z východu, hodil se mi k němu i ten balkánský sýr. Musím říct, že jsme si pochutnali.
Pravý domácí ajvar je vyroben z pečených paprik. Nejlepší ajvar se vyrábí doma, protože pouze ruční loupání a odstraňování semen zajišťuje čistou chuť bez mírně nahořklého vlivu slupky papriky. Ajvar je součástí zimní stravy, kam patří nakládané chilli papriky, nakládaná rajčata a klidně jiná zelenina dle chuti.
Maso promícháme se všemi dalšími surovinami, vytvoříme kuličky a obalíme je v Solamylu. Kuličky pomalu smažíme ve vyšší vrstvě dozlatova, pak klademe do zapékací misky a zalijeme omáčkou z ajvaru.
Přikryjeme alobalem a zapékáme v troubě 30 minut při 200°C.
Pak alobal odstraníme a posypeme balkánským sýrem. Ten necháme krátce rozpustit a podáváme s libovolnou přílohou: pečivem, rýží, těstovinami. Prostě dle chuti.
Doboru chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI