Batáty a kapustičky z jedné pánve zpět

Ingredience:
kapustičky500 gbatáty500 gčervená čočka150 g
olivový olej1/3 hrnkuhimalájská sůl1 lžičkamletá kurkuma1 lžička
čerstvá petržel dle chutiloupané konopné semínko2 lžíce na 1 porciquinoa či rýže dle potřeby
kapustičky 500 g, batáty 500 g, červená čočka 150 g, olivový olej 1/3 hrnku, himalájská sůl 1 lžička, mletá kurkuma 1 lžička, čerstvá petržel dle chuti, loupané konopné semínko 2 lžíce na 1 porci, quinoa či rýže dle potřeby

Příprava

Člověk se speciálním stravovacím režimem (to zní mnohem lépe než dieta, ne?:) může mít občas pocit, že mu dochází inspirace. Nebo že je zdravé vaření moc náročné a že na tvoření jídel prostěnemá čas. Ale co když tomu tak vůbec nemusí být? Zdá se vám, že trávíte spoustu času úporným přemýšlením nad tím, co zrovna uvaříte? Možná je klíč v tom trochu polevit a naopak couvnout. A nechat věci přirozeně plynout a splynout.

Ať už vaříte jídlo den dopředu nebo ten samý den ráno, určitě oceníte něco, u čeho nemusíte dlouho stát. Takže vám představuji jídlo, které si ráno dáte vařit (suroviny můžete očistit den dopředu), stihnete si zacvičit, hodit sprchu a jídlo na vás bude čekat uvařené:). Je založeno na protizánětlivých rostlinných surovinách, plné léčivého batátukapustiček, DAO stimulujícího olivového oleje a protizánětlivých bylinek. Červená čočka patří mezi luštěniny, které potenciálně obsahují histamin a jiné antinutriční látky, ale patří mezi jedny z nejlépe stravitelnějších (a při správné přípravě se není důvod bát). Pokud jste však více citliví na jídlo, dejte ji předem namáčet a vždy dobře promyjte.

Kapustičky dobře očistíme a nakrájíme na poloviny či čtvrtky podle jejich velikosti. Batát oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, spolu s kapustičkami smícháme v míse. Ideálně do nepřilnavé pánve s poklicí (či hrnec) nalijeme trochu vody, přivedeme k mírnému varu a přidáme dobře propláchutou červenou čočku (proplachuji tak dlouho, dokud se nepřestane tvořit pěna). Přiklopíme a necháme cca 5 minut podusit. Mezitím olivový olej smícháme s kořením (krom petržele, tu si necháme až na podávání). Ochucený olivový olej přidáme k zelenině a dobře promícháme. Celou směs pak přidáme do pánve/hrnce k čočce, v případě potrřeby ještě tochu podlejeme a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí, ztlumíme teplotu a necháme 30 minut společně dusit, dokud nejsou batáty měkké. V průběhu zkontrolujte a v případě potřeby ještě trochu podlejte. Podávejte s čerstvou petrželkou a každou porci posypte loupaným konopným semínkem. S přílohou vám vyjdou 4 porce, bez přílohy (Kašulčina volba) dvě velké porce. Dobrou chuť.

2016-03-01 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI