Bavorské vdolky zpět

Ingredience:
citronová kůra1/2 lžičkycukr krupice2 lžícevanilkový cukr1-2 balíčky
droždí20 gjahodový džem na ozdobenírozpuštěné máslo2 lžíce
vlažné mléko250 mlpolohrubá mouka500 golej na smažení
rum2 lžícesůl1/2 lžičkytvaroh (polotučný) na ozdobení
vejce + 1 žloutek1 kszakysaná smetana (na ozdobení)1-2 kelímky
citronová kůra 1/2 lžičky, cukr krupice 2 lžíce, vanilkový cukr 1-2 balíčky, droždí 20 g, jahodový džem na ozdobení, rozpuštěné máslo 2 lžíce, vlažné mléko 250 ml, polohrubá mouka 500 g, olej na smažení, rum 2 lžíce, sůl 1/2 lžičky, tvaroh (polotučný) na ozdobení, vejce + 1 žloutek 1 ks, zakysaná smetana (na ozdobení) 1-2 kelímky

Příprava

Kdo by nemiloval domácí vdolky, to mi neříkejte, že byste odolali. Já tedy rozhodně ne.

Začnete tím, že si uděláte kvásek: v misce rozetřete droždí s trochou cukru, přidejte polovinu mléka, vrchovatou lžíci mouky, promíchejte, dejte do tepla a 10 minut počkejte.

Máslo utřete se zbývajícím cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a žloutek a prošlehejte metličkou. Přilijte napěněný kvásek, rum, sůl a kůru z citronu. Postupně přidávejte mouku a zbylé mléko – výsledkem by mělo být nepříliš tuhé těsto. To vařečkou dál propracovávejte, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky.

Pak ho zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě tři čtvrtě hodiny kynout. Po vykynutí rozválejte na plát silný půl až 1 cm. Skleničkou krouživým pohybem vykrajujte kolečka. Ta nechte pod utěrkou ještě 20 minut kynout.

V hrnci rozehřejte větší množství oleje (vdolečky musí plavat), a když je dost horký, udělejte druhým koncem skleničky do koleček důlek a vhoďte je do oleje, a to důlkem ke dnu. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout, otočte je a smažte z druhé strany. Vdolečky dávejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

Nakonec vdolky ozdobte – do důlku dejte lžičku džemu, na něj vrchovatou lžíci zakysané smetany smíchané s tvarohem a vanilkovým cukrem a posypte strouhaným tvarohem.

2013-11-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI