Je tatarák vaše oblíbené jídlo? Tak určitě zkuste i ten belgický, v cizině známý jako Filet Américain. I když doma máme klasický tatarák hodně rádi, belgický pro nás byl skvělá změna a určitě jsme ho nedělali naposledy.
Jako u klasického známého tataráku se i u belgického ingredience recept od receptu trochu liší. Nakonec jsem se rozhodla vyzkoušet tatarák podle T.Eliáše, který jsem našla na stránkách prozeny.cz. Dělala jsem k němu domácí hranolky a zkoušeli jsme ho i na topince. Dokonalá záležitost.
A tady je naše lehce upravená verze:
- Maso na tatarák namelte, naškrabejte nebo posekejte v kuchyňském chopperu. Záleží na tom, pro jaký druh masa se rozhodnete. Já jsem použila hovězí zadní, vybrala jsem část bez jakýchkoliv šlach a posekala v chopperu.
- Nadrobno nakrájejte kapary, okurky, šalotku i petržel, parmazán nastrouhejte na hoblinky.
- Připravte dresing. Smíchejte 3 lžíce majonézy s kečupem, chilli a worchestrovou omáčkou, podle chuti osolte a trochu opepřete.
- Do připraveného masa přidejte lžíci olivového oleje a postupně přimíchávejte pokrájené kapary, okurky, šalotku a petržel. Přidejte i část dresingu, podle chuti a konzistence tataráku. Já jsem přidala 2 zarovnané lžíce. Na závěr do tataráku vmíchejte hoblinky parmazánu. Ochutnejte, osolte a opepřete podle chuti.
- Tatarák dejte odležet do lednice a mezitím si připravte hranolky a salát. Brambory pokrájené na hranolky pokapejte olivovým olejem, rukama promíchejte aby hranolky byly rovnoměrně naolejované a pečte v troubě dozlatova, po upečení osolte. Salát připravte podle chuti, my měli rajčatovo-paprikový, s balzamikovým octem a olivovým olejem.
DOBROU CHUŤ