Ingredience: | |||||
brambory | 600 g | jáhlová mouka | 150 g | sůl | špetka |
švestky | 400 g | badyán | 2 hvězdičky | hřebíček | 10 ks |
voda | 0,5 dcl | červené víno | 0,5 dcl | mák | dle chuti |
kokosový olej/ghí | dle potřeby |
Můžete milovat japonské sushi, vietnamské Pho, italskou pizzu nebo americké burgery…občas ale snad každý z nás dostane chuť na úplně obyčejnou českou klasiku, kterou nám dělávali v dětství babičky o prázdninách. A teď nemyslím svíčkovou, ale ty malé úžasné bramborové nočky s mákem…ano, škubánky!!
Jsme jeden z mála národů, který jí sladká hlavní jídla a já nedokážu pochopit proč. Určitě na ně nemám chuť každý den, ale čas od času si ho prostě musím dát. A ze všech těch žemlovek, nákypů a buchet mám stejně nejradši právě škubánky s pořádnou porcí máku. Asi možná proto, že se u nás v rodině tak často nedělaly kvůli složitější a zdlouhavé přípravě. Pro mě představovaly vždycky výzvu, kterou jsem hodlala pokořit. První pokus skončil v koši, protože místo krásných hladkých škubánků se mi podařilo vytvořit epesní trhanec.
A protože mám doma asi toho největšího milovníka máku, a protože jsem mu chtěla udělat radost, hecla jsem se a dala se do loupání brambor. Nastudovala si asi milion receptů, ale byla jsem rozhodnutá, že nechci používat klasickou mouku. A jelikož jsem doma měla jen pohankovou (která je ale hodně hladká) a jáhlovou mouku, neměla jsem stejně moc na výběr.
Samotnou mě překvapilo, jak se těsto povedlo na první pokus a škubánky byly opravdu skvělé!! A pokud je doplníte skvělou švestkovou omáčkou s kapkou červeného vína, máte o skvělé jídlo nebo dezert, postaráno.
Brambory (já použila červené) oloupeme, nakrájíme na větší kusy a necháme v mírně osolené vodě vařit téměř do měkka. Slijeme vodu do mísy a zpět nalijeme jen takové množství, aby byly brambory cca do 2/3 ponořené. Zaprášíme jáhlovou moukou a vařečkou uděláme do brambor několik děr. Stáhneme plamen na minimum, přiklopíme pokličkou a necháme asi 15 minut zapařit. Podle potřeby můžete přidat ještě trošku vody.
Když se mouka zapaří, stáhneme hrnec z plotny a vařečkou začneme zpracovávat hladké těsto, buďte trpěliví, bude to trvat tak deset minut než bude krásně hladké a přestane lepit. Můžete si pomoct robotem, já osobně ale dávám přednost zpracování těsta rukama.
Hotové těsto by mělo být hladké a nemělo by lepit. Pomocí dvou lžic namořených do vody tvarujeme jednotlivé škubánky. V pánvi rozehřejeme kokosový olej (vegan verze) nebo ghí a škubánky na něm ze všech stran opečeme.
Omáčka
Švestky zbavíme pecek, pokrájíme na měsíčky a vložíme je do hrnce. Podlijeme vodou, přidáme skořici, badyán a hřebíček (doporučuji použít malý sáček na koření, abyste se vyhnuli otravnému vybírání jednotlivých kousků) a necháme pomalu vařit. Vaříme cca 10 minut, dokud se švestky téměř nerozvaří a omáčka nezhoustne. Přilijeme víno a necháme ještě minutku povařit. Vyndáme sáček s kořením a poléváme jí opečené škubánky. Nakonec je posypeme mákem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI