Boeuf Bourguignon zpět

Ingredience:
hovězí maso vhodné na pomalé vaření1,5 kgslanina100 gšalotka12 ks
máslo40 gžampion10 ksrajčatový protlak1 lžíce
olivový olej trochučesnek1 stroužekmouka1 lžíce
bobkový list1 kstymián pár sníteksůl špetka
pepř špetka
Marináda:
velká cibule1 kshřebíček2 ksmrkev1 ks
pepř6 kuličekburgundské víno (doporučuji 2 - jedno na vaření a druhé k vaření)1 láhevčesnek (překrojený napůl)1 hlavička
hovězí maso vhodné na pomalé vaření 1,5 kg, slanina 100 g, šalotka 12 ks, máslo 40 g, žampion 10 ks, rajčatový protlak 1 lžíce, olivový olej trochu, česnek 1 stroužek, mouka 1 lžíce, bobkový list 1 ks, tymián pár snítek, sůl špetka, pepř špetka, velká cibule 1 ks, hřebíček 2 ks, mrkev 1 ks, pepř 6 kuliček, burgundské víno (doporučuji 2 - jedno na vaření a druhé k vaření) 1 láhev, česnek (překrojený napůl) 1 hlavička

Příprava

Pomalu vařené hovězí, které chutná přímo božsky.

Začínáme :)

Nakrájíme si maso na větší kostky, mrkev na větší kousky, cibuli silné plátky, přidáme česnek napůl, pepř, hřebíček a bobkový list. Zalijeme vínem, překryjeme fresh fólií a dáme do lednice na 12 hodin marinovat. Ne o moc déle, ani méně.

Po uplynutí 12ti hodin si nakrájíme slaninu. Dáme si do menšího kastrůlku vařit vodu. Slaninu v něm vaříme cca 5 minut. Zároveň si můžeme připravit šalotky. Do kastrůlku dáme olivový olej (2-3 lžíce) a 20g másla. Rozpálíme. Šalotku po chvíli trošku podlijeme vodou. Vaříme, dokud se voda nevypaří a pak ještě 5 minut opékáme.

Zatím vyndáme z vody slaninu, kterou osušíme. Vodu nevyléváme, použijeme jí za chvíli. Vyndáme maso z marinády, které také důkladně osušíme! Marinádu scedíme. Vyndáme pepř a hřebíček. Cedník s mrkví a cibulí si nechte prozatím někde stranou.

Připravíme si jeden stroužek česneku. Ve větším, nejlépe litinovém kastrolu rozpálíme olej a na něm osmahneme osušené maso ze všech stran, zaprášíme moukou, přihodíme česnek, přidáme slaninu, zase chvilku smažíme. Přidáme šalotky, zeleninu z marinády a zalijeme samotnou marinádou a vodou, která nám zbyla z vaření slaniny tak, aby maso nebylo úplně potopené. Přidáme bobkový list, tymián (nejlépe čerstvý) a lžíci rajčatového protlaku. Nesolíme! Vaříme 2,5 hodiny na velmi mírném stupni.

Těsně před uplynutím 2,5 hodin nakrájíme žampióny na čtvrtky, osmažíme je stejně jako šalotky na másle a oleji. Cca 10-15 minut. Můžeme přidat i kapku koňaku - burbonu a přidáme do kastrolu. Pokud je maso měkké, dochutíme solí a pepřem.

K servírování podáváme samozřejmě to samé víno, které jsme použili na vaření... :-)

Já podávám s bramborami "na loupačku" 

Nezbývá než popřát: Bon appetit !!!

2014-01-02 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI