Ingredience: | |||||
mleté maso (hovězí) | 500 g | větší bílá cibule | 1 ks | mrkev | 3 ks |
řapíkatý celer | 1,5 stonku | česnek | 3 stroužky | drcená rajčata | 1 plechovka |
kvalitní červené víno | 3 dcl | třtinový cukr | 1 lžíce | hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti | olivový olej | dle potřeby | tymiánu | 2 lžičky |
smetana (rostlinná) | 1,5 dcl |
Boloňská omáčka je taková klasika. U nás doma jsme si ji doslova „vymazlili“. Vždy když se u nás vaří, tak je to z dvojité dávky, aby se mohla použít jak na těstoviny, tak třeba i do lasagní a pokud přeci jen zbude, tak se zamrazí, a když potřebuji rychle něco připravit, tak ji mám vždy po ruce. Doporučuji vám při výběru červeného vína nešetřit, jeho kvalita se vám promítne i do výsledné chuti omáčky.
Nejprve si očistíme mrkev a řapíkatý celer a nakrájíme na malé kostičky. Následně nasekáme česnek najemno a stejně tak nakrájíme i cibulku.
Na rozpáleném olivovém oleji jemně orestujeme mrkev, cibulku a řapíkatý celer a pak přidáme nakrátko česnek. Přidáme mleté maso, které orestujeme společně se zeleninou. Osolíme a opepříme, nejlépe i zeleninový základ samostatně. Po zarestování přidáme rajčata, tymián a dle potřeby dochutíme třtinovým cukrem. Potom podlijeme červeným vínem a podusíme, za občasného promíchání vaříme na mírném ohni nejméně hodinu a půl (je třeba, aby se vyvařil alkohol). Na závěr přidáme na zjemnění sójovou smetanu a krátce povaříme.
Tuto omáčku je možné podávat na těstoviny nebo ji použít do lasagní. U nás se dělá z dvojité dávky, protože zbytek si pak dávám do mrazáku a pak jako když ji najdu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI