Boloňská omáčka zpět

Ingredience:
mleté maso (hovězí)500 gvětší bílá cibule1 ksmrkev3 ks
řapíkatý celer1,5 stonkučesnek3 stroužkydrcená rajčata1 plechovka
kvalitní červené víno3 dcltřtinový cukr1 lžícehrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chutiolivový olej dle potřebytymiánu2 lžičky
smetana (rostlinná)1,5 dcl
mleté maso (hovězí) 500 g, větší bílá cibule 1 ks, mrkev 3 ks, řapíkatý celer 1,5 stonku, česnek 3 stroužky, drcená rajčata 1 plechovka, kvalitní červené víno 3 dcl, třtinový cukr 1 lžíce, hrubozrnná sůl dle chuti, vícebarevný pepř dle chuti, olivový olej dle potřeby, tymiánu 2 lžičky, smetana (rostlinná) 1,5 dcl

Příprava

Boloňská omáčka je taková klasika. U nás doma jsme si ji doslova „vymazlili“. Vždy když se u nás vaří, tak je to z dvojité dávky, aby se mohla použít jak na těstoviny, tak třeba i do lasagní a pokud přeci jen zbude, tak se zamrazí, a když potřebuji rychle něco připravit, tak ji mám vždy po ruce. Doporučuji vám při výběru červeného vína nešetřit, jeho kvalita se vám promítne i do výsledné chuti omáčky.

Nejprve si očistíme mrkev a řapíkatý celer a nakrájíme na malé kostičky. Následně nasekáme česnek najemno a stejně tak nakrájíme i cibulku.

Na rozpáleném olivovém oleji jemně orestujeme mrkev, cibulku a řapíkatý celer a pak přidáme nakrátko česnek. Přidáme mleté maso, které orestujeme společně se zeleninou. Osolíme a opepříme, nejlépe i zeleninový základ samostatně. Po zarestování přidáme rajčata, tymián a dle potřeby dochutíme třtinovým cukrem. Potom podlijeme červeným vínem a podusíme, za občasného promíchání vaříme na mírném ohni nejméně hodinu a půl (je třeba, aby se vyvařil alkohol). Na závěr přidáme na zjemnění sójovou smetanu a krátce povaříme.

Tuto omáčku je možné podávat na těstoviny nebo ji použít do lasagní. U nás se dělá z dvojité dávky, protože zbytek si pak dávám do mrazáku a pak jako když ji najdu.

2019-09-25 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI