Boloňská omáčka s červenou čočkou zpět

Ingredience:
menší cibule1 ksčesnek2 stroužkyvelká mrkev1 ks
celer2 řapíkytelecí či hovězí mleté maso250 grajčatový protlak1 lžíce
rajčatové pyré300 mlkvalitní kečup nebo cukr (nemusí být)1 lžícečervená čočka hrst
sůl dle chutipepř dle chutiolej dle potřeby
nať z jarní cibulky na ozdobuparmazán dle chuti
menší cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, velká mrkev 1 ks, celer 2 řapíky, telecí či hovězí mleté maso 250 g, rajčatový protlak 1 lžíce, rajčatové pyré 300 ml, kvalitní kečup nebo cukr (nemusí být) 1 lžíce, červená čočka hrst, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olej dle potřeby, nať z jarní cibulky na ozdobu, parmazán dle chuti

Příprava

Červené omáčky mají u nás vždycky úspěch. Je to taková sázka na jistotu, protože těstoviny a rajčata nebo rajčatové pyré mám doma vždycky, takže když už je lednice skutečně úplně prázdná, tak tohle se z ní vykouzlit vždycky dá, ať s masem nebo bez. Tentokrát jsem se ale rozhodla tu svoji obligátní červenou omáčku trochu vymazlit a udělat ji i výživnější. Přidala jsem do základu víc zeleniny a navíc ještě červenou čočku a výsledkem je dobré, syté a relativně rychle udělané jídlo, které je vhodné pro děti a hodí se i do mrazáku. Zkrátka po všech stránkách ideál. A když vám zbude a nechcete ho mrazit, můžete omáčku ještě trochu zredukovat a naplnit jí tortilly nebo třeba uvařenou bramboru, posypat sýrem a hromadou jarní cibulky, dát do trouby zapéct a máte super večeři.

Cibuli nakrájejte na drobno a nechte na oleji na středním stupni změknout. Přidejte na hrubo nastrouhanou mrkev a celer nakrájený na tenké proužky. Restujte, dokud zelenina nepustí vodu a nezačne se opékat. Pak přidejte maso, vařečkou ho rozdělte na malé hrudky a zase restujte, dokud se neodpaří šťáva. Přisypte na drobno nakrájený česnek a lžíci protlaku a minutu míchejte. Poté vlijte rajčatové pyré a zhruba 300 ml vody. Osolte, opepřete a nechte 15 minut probublávat. 

Pak vsypte červenou čočku, případně doslaďte kečupem i cukrem a podle potřeby dolijte vodu, abyste měli řidší omáčku. Přiklopte a vařte dalších 15 minut, než čočka změkne a omáčka se zahustí. Občas nakoukněte a zamíchejte, abyste případně mohli ještě trochu podlít. Mezitím si uvařte těstoviny v dobře osolené vodě. Sceďte je, nandejte na talíř spolu s omáčkou a dozdobte na tenko nakrájenou cibulkovou natí a parmazánem.

TIP: Pokud nevaříte i pro děti, nic vám nebrání dát do základu i trochu slaniny a podlít dobrým červeným vínem.

2018-02-05 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI