Bonbónek Wellington zpět

Ingredience:
listové těsto150 - 200 gžloutek1 kskrystalky mořské soli špetka
žampiony120 gsůl špetkapepř špetka
bylinky (tymián, rozmarýn apod.) hrstkavepřová panenka10 - 15 dkgdijonská hořčice1 lžíce
slanina nakrájená na tenké plátky5 dkglibovolná zelenina (např. 1/2 malé cukety a 1 mrkev) na přílohumáslo (pod zeleninu) kousek
listové těsto 150 - 200 g, žloutek 1 ks, krystalky mořské soli špetka, žampiony 120 g, sůl špetka, pepř špetka, bylinky (tymián, rozmarýn apod.) hrstka, vepřová panenka 10 - 15 dkg, dijonská hořčice 1 lžíce, slanina nakrájená na tenké plátky 5 dkg, libovolná zelenina (např. 1/2 malé cukety a 1 mrkev) na přílohu, máslo (pod zeleninu) kousek

Příprava

Panenka v kabátku z listového těsta....

Panenku odblaňte, očistěte také žampiony. Pokrájejte je na půlky nebo čtvrtky a rozmixujte na malé kousky. Na másle zbavíme houby vody, opečeme je, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Můžete přidat i jemně nasekanou šalotku. Tomu se říká žampionový duxelles. Směs na naplnění, může být jakákoli (co kdo má rád, já udělala vajíčkovou) Necháme chladnout. Na pánvi zatáhneme také na oleji maso ze všech stran (i nastojato na obou koncích). Osolíme, opepříme. Necháme chvilku chladnout. Na potravinovou folii připravíme lůžko ze slaniny. Poklademe žampiony ve velmi tenké vrstvě. Maso pomažeme všude hořčicí. Vše zabalíme tak, aby vznikl balíček se slaninou na povrchu. Důkladně utáhneme a dáme do lednice vychladit na 20 minut.

Troubu předehřejeme na 180 - 190°C. Vyválíme listové těsto. Odkrojíme potřebnou velikost (těsto by se mělo ve dvou vrstvách překrývat, aby neunikla žádná šťáva, minimálně 2 cm, ale chcete-li si být jistí, napoprvé si nechte klidně 4-5). Po okrajích pomašlujeme žloutkem, lépe se vše slepí. Vybalíme bonbónek. Zabalíme ho do těsta tak, aby nám uvnitř nezůstal žádný vzduch navíc, těsto musí všude těsně obepínat náplň. Na koncích si z každé strany nechte i 4 cm dlouhé těsto a zabalte, jak nejlépe dovedete. Těsto k sobě přimáčkněte, ale opatrně s nehty, nesmí nikde vzniknout žádný otvor. Tím by opět začala vytékat šťáva. Opět velmi pevně zabalíme do folie a necháme čtvrt - půl hodiny ještě chladit v lednici.

Na pekáč připravíme pečící papír, na něj vybalíme Wellington, potřeme žloutkem všude, kam mašlovačka dosáhne a pak tupou stranou nože, naplocho, vytvoříme zářezy. Díky nic se nebude listové těsto příliš nafukovat a bude držet tvar. Opět pozor, ať nožem nezajede příliš hluboko. Zářezy udělejte i přes spoje na koncích. Posypeme krystalky soli a dáme do pořádně vytopené trouby, do střední části. A pak už jen místo televize sledujeme dění v troubě.

Pokud jste použili silný konec panenky, řekněme v průměru 5-6 cm, nechte v troubě panenku 25 minut. Bylo by to být akorát na to, aby těsto bylo zlaté a maso uvnitř ještě růžové a velmi šťavnaté. Dnes je celkem obvyklé nechat i vepřové medium, ale někdo to může jen u hovězího. Jestliže chcete maso konzumovat well done, téměř bílé a bez žádné vytékající šťávy, v tom případě použijte na stejný čas tenčí panenku nebo Wellington nechte v troubě spíš 35 minut. Každopádně je nutné maso nechat ještě 5, ideálně 10 minut na pekáči odpočívat, než do něho zaříznete. Na to chce velmi ostrý nůž a dávku opatrnosti.

Během pečení si můžete připravit přílohu. Někdy se pokrm konzumuje tedy jen takto. Uvidíte, že když se podaří, aby šťáva nikudy neunikla ven, je vše úžasně šťavnaté a není třeba doplňovat další omáčkou.

2014-02-14 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI