Bramborové halušky s kedlubnovým zelím a šunkou od kosti zpět

Halušky:
brambory750 gmouka (v poměru 1:1 hladká špaldová T 630 + polohrubá)200 - 250 gvejce1 ks
hrubozrnná sůl dle chuti
Kedlubnové zelí:
velká kedlubna2 ksstřední brambora1 ksvelká jarní cibulka2 ks
hrubozrnná sůl dle chutičtyřbarevný pepř dle chuticelý kmín1 lžička
třtinový cukr1 - 2 lžičkyumeocet1 - 2 lžičkyolej dle potřeby
šunka od kosti150 - 200 g
brambory 750 g, mouka (v poměru 1:1 hladká špaldová T 630 + polohrubá) 200 - 250 g, vejce 1 ks, hrubozrnná sůl dle chuti, velká kedlubna 2 ks, střední brambora 1 ks, velká jarní cibulka 2 ks, hrubozrnná sůl dle chuti, čtyřbarevný pepř dle chuti, celý kmín 1 lžička, třtinový cukr 1 - 2 lžičky, umeocet 1 - 2 lžičky, olej dle potřeby, šunka od kosti 150 - 200 g

Příprava

Rodina rozhodla, že má chuť na halušky. Máme je rádi a dnes jsem měla krásné kedlubny, tak jsem se rozhodla, že místo klasického zelí bude zelí kedlubnové. U dětí je oblíbenější než to klasické, tak nebylo třeba se dvakrát dlouho rozhodovat. Dali jsme se tedy do přípravy této dobroty a vylepšili si ji dozlatova opraženou šunkou od kosti.

Nejprve si připravíme kedlubnové zelí. Kedlubny si oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Použijeme i pár listů z kedlubny, které si nasekáme a dáme stranou, použije je na závěr do zelí a pak i na ozdobu. Na oleji si zesklovatíme najemno nasekanou jarní cibulku, přidáme nastrouhané kedlubny a najemno nastrouhanou syrovou bramboru, ta nám zelí zahustí. Posypeme kmínem a lehce osolíme. Přidáme trochu vody a podusíme do měkka cca 10 minut. Na závěr přidáme umeocet a pokud je třeba i trochu cukru. Na závěr vmícháme nasekané listy kedlubny, promícháme, ale už nevaříme.

Halušky si připravíme tak, že brambory nastrouháme najemno, vymačkáme a slijeme přebytečnou tekutinu. Poté osolíme, přidáme vejce a přisypáváme mouku, tak aby vzniklo řidší těsto. Celkové množství mouky pak záleží na savosti brambor. V hrnci si přivedeme k varu vodu, kterou osolíme a pomocí speciálního sítka na halušky, jím směs bramborového těsta vařečkou protlačujeme. Poté halušky ve vroucí zamícháme a necháme vařit ještě cca 3 - 5 minut po vyplavání, vybereme je pak sítkem a dáme do mísy.

Souběžně si na pánvi rozehřejeme tuk, na kterém si do zlatova osmahneme na kostičky nakrájenou šunku od kosti. 

Vezmeme si velkou mísu a smícháme v ní halušky se zelím a osmahnutou šunkou. Podáváme ozdobené nasekanými lístky kedlubny.

2017-05-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojpivo
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI