Ingredience: | |||||
brambory typ B | 1 kg | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
bramborový škrob | 1 - 2 lžičky | máslo | dle potřeby | petrželka | dle chuti |
Rösti je tradiční švýcarský pokrm připravovaný z hrubě nastrouhaných brambor, buď vařených, nebo syrových, které se zapékají nebo smaží.
Rösti byla původně běžná selská snídaně v kantonu Bern, ale rozšířily se do celého Švýcarska, kde se podávají v různých variacích jako hlavní jídlo (např. se sýrem) nebo příloha a jsou považovány za jeden ze švýcarských národních pokrmů.
Brambory (syrové) si oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
Osolte, opepřete a dobře promíchejte se škrobem. Nejlépe těžkou litinovou pánev dejte na mírný plamen a nechte rozpustit plátek másla.
Brambory řádně přitiskněte k pánvi a nechte smažit. Nedávejte brambory úplně do krajů, protože v průběhu restování můžete objet kouskem másla po obvodu pánve a dodat další máslo. Vyhnete se tak zbytečně mastné placce hned na začátku.
Jakmile začnou brambory sklovatět, tak je na čase rösti otočit. Krásně vám k tomu poslouží obyčejný talíř. Pánev s ním přiklopte a celé to otočte vzhůru nohama. Rösti pak sesuňte zpět na pánev, na kterou dáte ještě kousíček másla a dorestujete .
Rösti můžete podávat jak samotné, tak jako přílohu ke spoustě jídlům.
U nás byla třeba jako příloha k jitrničce s hromádkou kyselého zelí rovnou ze sklenice.
Místo jitrnice to může být i jelítko, a nebo dobrá bavorská klobása.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI