Ingredience: | |||||
brambory | 500 g | hrubá mouka (+ na podsypání) | 150 g | vejce | 1 ks |
sůl | špetka | strouhanka | dle potřeby | máslo | dle potřeby |
Rozvar: | |||||
pokrájené švestky | 4 hrsti | cukr | 4 lžíce | rum | 2 lžíce |
skořice | 1/2 lžičky |
Tuhle dobrotu od babičky jsem milovala. Někdo má rád válečky s mákem, jiný s máslovou strouhankou.. Variací je nespočet, u nás doma to mají děti rozdělené - Vendulka miluje s rozvarem a Petik zas s mákem.
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nastrouháme a vysypeme doprostřed válu, uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, které osolíme, aby zůstalo krásně žluté, osolíme trochu i brambory a přidáme mouku. Vypracujeme husté hladké těsto, vyválíme dlouhý váleček, který nožem rozřežeme na stejnoměrné válečky. Připravené válečky vaříme ve vroucí vodě. Po vyjmutí válečky vložíme do mísy a přelijeme máslem, nebo rozpuštěným sádlem a můžeme servírovat – s mákem, upraženou strouhankou, nebo s ovocným rozvarem sypané skořicovým cukrem a mandlemi.
Rozvar
Švestky vypeckujeme, pokrájíme a dáme do hrnce rozvařit. Potom přidáme skořici, cukr a rum, necháme krátce probublat a je hotovo.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI