Ingredience: | |||||
brambory | 600 g | hrubá mouka | 300 g | sůl | špetka |
vejce | 1 ks | žloutek | 1 ks | opečená strouhanka nebo mletý mák | dle potřeby |
moučkový cukr | dle potřeby | máslo, rozpuštěné | 200 g | ||
Jablečný rozvar: | |||||
jablka | 2 - 3 ks | skořice | špetka | třtinový cukr | dle chuti |
Polentové noky budou jistě želízkem v ohni pro vaše ratolesti. Chutnají výborně, jak nasladko, tak naslano. Tento recept je jednoduchý, nebojte. Za pár chvil si bude celá rodina pochutnávat na obědu, nebo malém dezertu z polenty a jablíček.
Brambory uvařte ve slupce a nechte je zcela zchladnout, oloupejte je a nastrouhejte na jemné straně struhadla. Poté k bramborám přisypte mouku, sůl, vyklepněte vejce i žloutek a vše zpracujte do hladkého těsta. To dejte na půl hodiny odpočinout do ledničky. Poté z těsta válíme válečky, které nakrájíme na malé nočky či tvarujeme do šišek. Vařte ve vroucí osolené vodě dvě až tři minuty po vyplavání. Šišky sceďte a servírujte zasypané opečenou strouhankou a cukrem a s např. rozvarem z jablek a skořice nebo mákem a cukrem a přelité máslem. Z těsta se rovněž dají udělat taštičky plněné povidly. Nebo noky využít naslano jako přílohu.
Místo 300 g mouky můžete použít 150 g mouky + 150 g polenty.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI