Ingredience: | |||||
brambory | 1 kg | hrášek | 100 g | mrkev | 50 g |
celer | 50 g | kořenová petržel | 50 g | kyselá okurka (vel. 3 - 6 cm) | 2 - 3 ks |
cibule | 2 ks (cca 100 g) | česnek | 1 - 2 stroužky | tofunéza | 100 g |
bílý jogurt | 100 g | obilné mléko | 50 ml | olej | 20 g |
sůl | dle chuti | pepř | špetka |
Jen těžko si můžeme představit kapra či řízek bez salátu. Já osobně ho mám moc ráda, a tak ho připravuji nejen na Vánoce, ale i několikrát do roka, proto samozřejmě preferuji zdravější a lehčí variantu. Základem jsou samozřejmě brambory a nepostradatelnou součástí je majonéza, kterou jsem nahradila tofunézou.
Ideálně se bramborový salát připravuje den předem, aby se důkladně odležel a chutě spojili. Brambory je dobré vařit ve slupce den předem, lépe se pak s nimi pracuje. Nejlepší je varný typ A, který je nejvhodnější pro vaření ve slupce a do salátů. Brambory jsou pevné a tuhé, nemoučnatí. Je možné použít i varný typ B. Tyto brambory se ale po uvaření částečně rozpadají a trochu moučnatí. Salát udržujeme v chladu, ale servírujeme při pokojové teplotě, aby z něj netrnuly zuby.
Brambory si uvaříme ve slupce, druhý den oloupeme a nakrájíme na plátky, které můžeme orestovat dozlatova. Mrkev, celer a petržel očistíme a nastrouháme. Okurky nakrájíme na menší kousky a cibuli nasekáme najemno. Vše dáme do mísy spolu s prolisovaným česnekem a promícháme s dresinkem z tofunézy, jogurtu, mléka a oleje. Na závěr dochutíme a necháme v ledničce odležet 24hod.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI