Brambory dauphinois zpět

Ingredience:
brambory1 kgvejce1 kssůl1 vrchovatá lžíce
smetana400 mlplnotučné mléko300 mlčerstvě nastrouhaný muškátový oříšek1/2 ks
nastrouhaný sýr gruyere300 gmáslo1 lžícečesnek1 stroužek
brambory 1 kg, vejce 1 ks, sůl 1 vrchovatá lžíce, smetana 400 ml, plnotučné mléko 300 ml, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek 1/2 ks, nastrouhaný sýr gruyere 300 g, máslo 1 lžíce, česnek 1 stroužek

Příprava

Je všeobecně známo, že v jednoduchosti je krása. Toto rčení do posledního písmene naplňuje toto klasické francouzské jídlo, jehož původ sahá do 18. století. Jde o rafinovaně jednoduché jídlo a vymysleli ho v oblasti Dauphiné, což je oblast na jihovýchodě Francie. No a na tento původ odkazuje i samotný název pokrmu. V této oblasti společně se Savojskem a Provance jsou oblíbené různé zapékané jídla neboli gratiny a tím nejslavnějším je bezpochyby gratin dauphinois - nebo také pommes de terre dauphinoise, potatoes à la dauphinoise či gratin de pommes à la dauphinoise. Stejně jako existuje více názvů, tak jak už to u takovýchto jídel bývá, existuje i více zaručených a pravých receptů. Klasický francouzský kuchař Escoffier nepoužívá smetanu, Julia Child přidává česnek, Michel Roux nepoužívá mléko a sýr, Jamie Oliver používá červenou cibuli a ančovičky...a tak dále a atak dále.
Já vám přináším variantu, která chutná nám.

Troubu dejte rozehřát na 160°C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky velikosti cca 1-2mm. Do mísy dejte smetanu, mléko a vejce a prošlehejte. Přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř, přisypejte sýr a znovu promíchejte. Přidejte brambory a promíchejte. Máslo utřete s rozdrceným česnekem. Vhodnou větší zapékací mísu vytřete máslem s česnekem. Plátky brambor postupně ukládejte v řadách přes sebe tak, že dno zapékací mísy zaplníte v jedné vrstvě, přelijte trochou tekuté směsi se sýrem a následně pokračujte dalšími vrstvami, tak že spotřebujete všechny brambory. Nakonec dolijte zbytek tekuté směsi a dejte péct do trouby. Pečení bude trvat cca hodinu - nakonec budou brambory měkké a nahoře krásně hnědé. Můžete je podávat samostatně, nebo jako sváteční přílohu.

2016-07-25 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI