Ingredience: | |||||
žloutky | 4 ks | cukr krystal | 3 lžíce | sůl | špetka |
mléko | 250 ml | smetana ke šlehání | 250 ml | vanilkový extrakt | 1 lžička |
croissant | 2 ks | vánočka | cca 14 malých plátků | malinová marmeláda | pár lžic |
čokoláda nasekaná na kousky | 100 g |
Ve větší misce rozšleháme žloutky s cukrem a solí. V rendlíku ohřejeme mléko, smetanu a vanilkový extrakt téměř k bodu varu, odstavíme a naběračkou ho tenkým pramínkem za stálého míchání metličkou přilijeme ke žloutkům, tak získáme základ na vanilkový krém.
Zapékací misku vymažeme máslem. Croissanty podélně rozřízneme, promažeme marmeládou a opět spojíme, plátky vánočky taktéž namažeme tenkou vrstvou marmelády a spojíme je po dvou. Vyskládáme jimi misku tak, aby nikde nezůstaly volné mezery. Navrch nasypeme kousky čokolády a vše zalijeme horkou žloutkovou směsí. Necháme 15 minut stát, aby pečivo nasáklo mlékem.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Nákyp pečeme dozlatova, asi 35 minut. Podáváme teplý.
Žemlovku jsem připravovala do misky o rozměrech 23 x 17 cm, na výšku 6 cm. Inspirace: www.deliciousmagazine.co.uk.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI