Brokolice zapečená s bramborem, cibulkou, pórkem na kmíně s pestem z medvědího česneku zpět

Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřebymalá brokolice1 ksstřední brambory2 ks
cibule1 kspórek60 gkmín špetka
pesto z medvědího česneku1,5 lžičkysůl dle chutivejce2 ks
České Ghíčko Bio dle potřeby, malá brokolice 1 ks, střední brambory 2 ks, cibule 1 ks, pórek 60 g, kmín špetka, pesto z medvědího česneku 1,5 lžičky, sůl dle chuti, vejce 2 ks

Příprava

Brokolici máme rádi zapečenou s česnekem. Dnes jsem se rozhodla pro detox v podobě pesta z medvědího česneku v kombinaci se zapečenou zeleninou. Použití a účinky má podobné jako má česnek kuchyňský Allium sativum L, ale oproti česneku kuchyňskému je česnek medvědí jemnější a jeho léčivé účinky jsou výraznější. Jako léčivka se užívá jako přírodní antibiotikum, močopudný prostředek, mírné projímadlo, a nebo jako prostředek pro očištění a prokrvování. Vlastnosti česneku jak setého, tak medvědího je jejich působení antibakteriální a protiplísňové. Česnek ozdravuje střevní flóru, léčí infekční průjmy, rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a prohlubuje práci srdečního svalu. Pomáhá při bolesti břicha, při nadýmání, pomáhá při plicních a průduškových zánětech. Působí současně i žlučopudně, nezvyšuje riziko vzniku žlučníkových kamenů. Někomu však může naopak žlučník podráždit! Droga výrazně snižuje krevní tlak. Lidově se dříve používala jako prostředek pro vyhánění hlístů. Velmi často se dodnes užívá “k čištění krve” a lze říci, že skutečně úspěšně vylepšuje krevní obraz. Jelikož výpary dráždí nosní sliznici, oči i sliznice zažívacího traktu, užívá se výhradně tinktura. Rostlinné časti se používají čerstvé, sušením totiž česnek medvědí ztrácí účinnost.

Pozor na předávkování. Může totiž vyvolávat zvracení a průjmy a dokonce i záněty ledvin.

Brokolici uvaříme v páře, mezitím si na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, dáme do zapékací mísy, přidáme pokrájené brambory, pórek, uvařenou brokolici, sůl, kmín a pesto z medvědího česneku, vše společně zamícháme, přiklopíme, vložíme do rozehřáté trouby na 180°C, pečeme do změknutí brambor, nakonec přidáme rozkvrdlaná vejce a bez přiklopení zapečeme.

2016-04-12 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI