Ingredience: | |||||
vepřový bok s kůží | 1 kg | rostlinný olej | dle potřeby | kokosový karamel (lze vynechat) | 1 lžička |
cukr krupice | 2 lžíce | česnek | 3 stroužky | větší šalotka | 1 ks |
rybí omáčka | 2 lžíce | pepř | dle chuti | kokosová voda (NE mléko!) | 300 ml |
vejce vařená natvrdo | 5 ks |
Bůček na karamelu je velmi oblíbená večeře ve Vietnamu a musím říct, že se jim vůbec nedivím. Je to velmi jednoduché a vynikající jídlo. Zároveň pro ty z vás, co nemají doma rozmanité asijské přísady i nenáročné.
Navíc dobrá zpráva pro lenochy jako jsem já, dělá se to všechno v jednom hrnci.
Nejprve si dejte vařit vejce a poté naložte maso. To se nechá cca 30 minut odležet v lednici.
Maso zvolte raději méně prorostlé a nebo lze zvolit i zadní koleno. Každopádně nechte na mase i kůži. Nakrájejte širší plátky 3 x 3 x 1,5 cm. Vložte do misky, kam přidáte nasekaný česnek, šalotku, malou lžičku kokosového karamelu, rybí omáčku a pepř. Dobře promačkejte, ať se každý kousek krásně obalí a dejte do lednice.
V mezičase si oloupejte vařená vejce a můžete dát vařit rýži, která bude jako příloha. Zda bude jasmínová a nebo basmati je vcelku jedno. Záleží, kterou máte raději.
V hrnci na troše oleje si nechte zkaramelizovat cukr. Jakmile má krásně hnědou barvu, tak přidejte odležené maso a orestujte ho.
Vložte oloupaná vejce a zalijte kokosovou vodou, kterou doplňte horkou vodou tak, aby bylo maso ponořené. Přiklopte pokličkou a na mírném plameni duste do změknutí.
Po uvaření ochutnejte a pokud se vám to zdá málo slané a nebo nevýrazné, přidejte ještě rybí omáčku.
Dobrou chuť.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI