Ingredience: | |||||
těstoviny cannelloni | 16 ks | mleté maso (napůl hovězí, napůl vepřové) | 500 g | řapíkatý celer | 1 stonek |
malá mrkev | 1 ks | malá cibule | 1 ks | žampiony | 1 hrst |
nastrouhaný sýr (např. gran moravia, grana padano) | 100 g | pasírovaná rajčata | cca 500 ml | sůl | dle chuti |
pepř | špetka | máslo | cca 4 cm | olivový olej | 3 lžíce |
červené italské víno | 1 sklenice | bešamel (z 500 ml mléka - stačí i méně, dle chuti) |
Hned vedle lasagní jsou pro mě stejně dobré těstoviny cannelloni. Jsou typické hlavně svým tvarem, který je opravdu nezaměnitelný. Jsou to široké, velké, duté trubky. Dělají se na spoustu způsobů, asi nejznámějším je recept s ricottou a špenátem nebo také sragú. Neméně známé jsou i s tzv. „ragú bianco„, kde hraje hlavní roli salsiccia, prosicutto cotto, mozzarella a krom jiného i spousta bešamelu. Danou směsí se těstoviny pak jednoduše naplní a následně se zapečou v troubě.
Říká se, že byly vynalezeny italským kuchařem z Neapole Nicola Federico, který následně těstoviny rozšířil po celé Itálii.
V Itálii se podávají spíše při zvláštních příležitostech nebo k nedělnímu obědu. Jejich příprava je o něco pracnější než u jiných podobných jídel na bázi těstovin. Ve skutečnosti se svým způsobem dost podobají lasagním, především co se chuti týče (samozřejmě pokud je připravujete s boloňským ragú). Někdo je dokonce připravuje tak, že jednoduše připraví těstoviny lasagne, do nich pak vloží omáčku a zarolují se ze čtvercové formy do trubkovitého tvaru.
Recept je možné připravit jak čerstvých tak i ze sušených cannelloni. Můžete je skladovat v lednici (ale maximálně tak dva, tři dny) i v mrazáku (tam o mnoho déle). Stačí je pak vlastně hodit do trouby a ohřát.
Připravte si ragú (informace najdete i zde). Osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, celer a mrkev a osmahněte do měkka na másle a olivovém oleji. Přidejte houby (očištěné a nakrájené na menší kousky) a maso. Osolte a opepřete směs. Jakmile je maso hotové, zalijte ho vínem a nechte odpařit.
Přidejte rajčata a nechte pomalu probublávat minimálně 1 hodinu. Ideálně 2-4 hodiny. Omáčku dochuťte solí a pepřem. Ke konci přidejte pár lžic bešamelu dle chuti. Jakmile je omáčka hotová, dejte vařit osolenou vodu na těstoviny. Uvařte cannelloni, u těch sušených stačí tak 3- 5 minut (informace dole viz TIP). Sceďte je a dejte osušit na utěrku.
Do pekáčku přidejte na dno omáčku. Do každé trubky vložte (například pomocí lžíce) omáčku. Naskládejte je vedle sebe do pekáče. Zalijte je pár lžícemi bešamelu a posypejte nastrouhaným sýrem. Dejte zapéct na 180°C na cca 30 min. Dokud vršek těstovin nezezlátne a nevytvoří se křupavá kůrka.
TIP: Na krabicích se často uvádí, že se vařit nemusí. Každý to dělá v Itálii trochu jinak. Já preferuji je chvíli povařit. Lépe se s nimi i potom manipuluje. Čerstvé Cannelloni se naopak většinou vůbec nevaří.
Někteří Italové dovnitř těstovin ještě vkládají kostky mozzarelly, dála scamorza, nebo italské klobásky salsiccia. Do tradičního boloňského ragú patří i mléko a pancetta, takže můžete použít i ty.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI