Celozrnné jahodové knedlíky pro děti od 1 roku zpět

Knedlíky:
tvrdý tvaroh200 gšpaldová celozrnná mouka70 gcukr moučka40 g
vejce1 ksjahody dle potřeby
Jahodovo-mátový přeliv:
jahody200 gsmetana ke šlehání3 lžícemoučkový cukr1 lžička
mátacca 15 větších lístků
tvrdý tvaroh 200 g, špaldová celozrnná mouka 70 g, cukr moučka 40 g, vejce 1 ks, jahody dle potřeby, jahody 200 g, smetana ke šlehání 3 lžíce, moučkový cukr 1 lžička, máta cca 15 větších lístků

Příprava

Nevím, kterému mámení jsem to podlehla (asi že jsem už myslela na to, až budu mít tuhle dobrotu na talíři?), když jsem v obchodě koupila tvrdý tvaroh s tím, že z něj udělám knedlíky. No, samozřejmě že se většinou dělají z měkkého. Nevadí, řekla jsem si, bude výzva, a když už v tom teda tak plavu, místo klasiky udělám rovnou nějakou zdravější verzi. Takže kromě tvrdého tvarohu šla do knedlíčků i celozrnná špaldová mouka a výsledek vám nyní nesu. Myslete na to, že je to v podstatě "dieta".

Tvrdý tvaroh nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte vejce, cukr a mouku a zpracujte na lehounce lepivé těsto. Pokud by se vám zdálo těsto lepivé příliš, přidejte ještě trošku mouky, každá totiž saje jinak. Nechte čtvrt hodinky odpočinout. Poté dělejte v ruce malé placičky, do kterých zabalíte větší jahodu. Výhodou tohoto těsta je, že i když se vám při balení jahod semtam podaří udělat dírka, v pohodě ji zpátky zalepíte. Hotové knedlíčky odkládejte na pomoučený vál a poté vařte cca 8 minut, dokud nevyplavou na povrch (dle velikosti knedlíčku). 

Servírujte přelité jahodovo-mátovou omáčkou, kterou vytvoříte jednoduše rozmixováním jahod, smetany, moučkového cukru a máty. 

Dětská specifika

  • tvaroh je vzhledem k obsahu bílkovin vhodný až od 1 roku
  • problematická může být celozrnná mouka, která je hůře stravitelná, na druhou stranu má větší hodnotu než mouka bílá
  • jahody jako alergen jsou taktéž doporučovány od 1 roku 
2016-06-17 Hlavní chody

Poznámka

Z uvedených ingrediencí připravíte cca 10 knedlíčků.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI