Červená čočka s mrkvičkou, pórkem, umeoctem a kysaným zelím zpět

Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřebyčervená čočka celá, loupaná dle potřebymalý pórek1/2 ks
mrkev3 - 4 ksmořská řasa kombu velikost poštovní známkyumeocet1 - 2 lžíce
himalájská sůl dle chutitřtinový cukr dle chutikysané zelí dle potřeby
voda dle potřeby
České Ghíčko Bio dle potřeby, červená čočka celá, loupaná dle potřeby, malý pórek 1/2 ks, mrkev 3 - 4 ks, mořská řasa kombu velikost poštovní známky, umeocet 1 - 2 lžíce, himalájská sůl dle chuti, třtinový cukr dle chuti, kysané zelí dle potřeby, voda dle potřeby

Příprava

Červenou čočku na sladko-kyselo dělám téměř každý týden. Moc nám chutná a nejvíc v kombinaci s kysaným zelím. Přemýšlela jsem jak ji přirozeněji přisladit, abych nemusela přidávat tolik cukru a napadla mě mrkvička, která nejen osladí, ale zároveň dodá cenné živiny. Mořské řasy používám ráda. Nejen kvůli jejich živinám, ale také pro jejich schopnost snižovat nadýmavost při přípravě pokrmů, obzvláště pak luštěnin. Umeocet usnadňuje trávení je vhodný jak pro děti, tak i pro dospělé. Umeocet můžeme použít do polévek i běžných slaných pokrmů nebo třeba na zálivku do salátů. 
Umeocet obsahuje organické kyseliny, které podporují funkce jater, urychlují peristaltiku střev, předcházejí únavě, která je obvykle způsobena nahromaděním kyseliny mléčné a máselné v těle. Působí antioxidačně, působí při nechuti k jídlu. Je zdrojem důležitých minerálů, jako je železo, vápník a draslík. Pokud jste Umeocet ještě nevyzkoušeli, určitě neváhejte.

Důkladně propláchneme červenou čočku, já ji dávám přibližně polovinu z 500g sáčku, vložíme ji do hrnce, zalijeme ji vodou, přidáme řasu kombu, najemno nastrouhanou mrkev a vaříme přibližně 20 minut. Mezitím si na Ghí orestujeme pokrájený pórek. 
Já čočku ničím nezahušťuji, snažím se odvařit co nejvíc vody. Když je čočka vařená, dochutím pouze Umeoctem, případně přisolím a dosladím a přidám orestovaný pórek. Umeocet je přirozeně slaný tudíž opatrně se solí. Když se vám povede koupit či vypěstovat sladká mrkvička, nebude třeba doslazovat. 
Podáváme s bílým kysaným zelím, které je bohaté na vitamín C a podpoří vstřebávání železa.

2016-08-11 Hlavní chody

Poznámka

Propláchnutím čočky se zbavíme nečistot, mořské řasy snižují nadýmavost a jsou velmi hodnotným zdrojem celé škály živin. Řasa wakame je bohatým zdrojem jódu. Množství připravované čočky si upravte dle vlastní zvyklosti, já ji často zužitkuji k přípravě placiček, kdy si odeberu před fází dochucování uvařenou čočku a přidám další zeleninu.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI