Červená quinoa s chřestem a kuřecím masem zpět

Ingredience:
kuřecí prsa4 ksrostlinný olej5 lžicoblíbené koření na kuře dle chuti
sůl dle chutinevařená červená quinoa1 hrnekkvalitní zeleninový bujon2 - 3 hrnky
čerstvý zelený chřest svazeksušená rajčata v oleji80 - 100 gjarní cibulka nakrájená na kolečka2 ks
česnek nakrájený nadrobno1 stroužekolivový olej2 lžícesojová omáčka Tamari2 lžičky
kuřecí prsa 4 ks, rostlinný olej 5 lžic, oblíbené koření na kuře dle chuti, sůl dle chuti, nevařená červená quinoa 1 hrnek, kvalitní zeleninový bujon 2 - 3 hrnky, čerstvý zelený chřest svazek, sušená rajčata v oleji 80 - 100 g, jarní cibulka nakrájená na kolečka 2 ks, česnek nakrájený nadrobno 1 stroužek, olivový olej 2 lžíce, sojová omáčka Tamari 2 lžičky

Příprava

Sezóna chřestu už nám pomalu končí, ale já si ještě neodpustím jeden recept na skvělý lehký oběd či večeři. Bílou quinou už u nás doma dobře známe, ale tu červenou (která vypadá jak černá) jsem vařila vůbec poprvé. Laicky bych rozdíl vysvětlila asi jako rozdíl mezi loupanou a neloupanou rýží, i když tak to u quinoy úplně není. Červená quinoa je  prostě oproti té bílé trochu tužší a křupavější. Zelený chřest nepotřebuje mnoho péče a i tak vám na talíři udělá velkou službu. Bylo by škoda ho nezařadit na jídelníček. Quinou si v podstatě můžete připravit s jakoukoli zeleninou, já jsem se při vaření nechala vést hlavně intuicí a výsledek se vydařil.

Quinou propláchneme a uvaříme v bujónu (cca 15 minut), poměr quinoy a tekutiny je cca 1:2-2,5.  Kuřecí prsa očistíme, vyšší části rozřízneme a marinujeme v chladu v oleji smíchaném s kořením. Já nejraději používám italské koření bez soli a provensálské koření. Kuřecí prsa opečeme nebo grilujeme na pánvi, maso osolíme teprve těsně před tepelnou úpravou. Hotové kuře odložíme stranou.  Chřest omyjeme, konce odkrojíme a zbytek stonků nakrájíme cca na třetiny. Podle potřeby přidáme do pánve olivový olej a na mírném ohni opékáme cibulku a po chvíli i česnek. Přidáme nakrájený chřest a krátce orestujeme, poté zakryjeme pokličkou a krátce podusíme, aby chřest zůstal lehce křupavý. Mezitím nakrájíme okapaná sušená rajčata na kousky a po sejmutí pokličky je přidáme k chřestu. K zelenině přimícháme i uvařenou quinou a důkladně promícháme a prohřejeme. Dochutíme omáčkou Tamari, případně opepříme. Kuřecí maso nakrájíme příčně na plátky a položíme ke quinoe, abys se maso prohřálo a poté servírujeme.  

2016-06-13 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyostatní
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI