Chili con carne s trhaným hovězím zpět

Ingredience:
hovězí hrudí750 gmletá uzená paprika2 lžičkyoregano2 lžičky
římský kmín1 lžičkasušená chilli paprička dle chuticukr2 lžíce
sůl dle chutipepř dle chuticelá skořice2 stonky
bobkový list2 kscitron (kůra + šťáva)1 ksvelké pokrájené cibule2 ks
nahrubo pokrájené papriky2 ksdrcená rajčata2 plechovkyvoda1/2 plechovky
stonky z koriandru (listy si nechte na servis) dle chutifazole (bez nálevu)2 plechovkyhořká čokoláda (min 73%)3 čtverečky
hovězí hrudí 750 g, mletá uzená paprika 2 lžičky, oregano 2 lžičky, římský kmín 1 lžička, sušená chilli paprička dle chuti, cukr 2 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti, celá skořice 2 stonky, bobkový list 2 ks, citron (kůra + šťáva) 1 ks, velké pokrájené cibule 2 ks, nahrubo pokrájené papriky 2 ks, drcená rajčata 2 plechovky, voda 1/2 plechovky, stonky z koriandru (listy si nechte na servis) dle chuti, fazole (bez nálevu) 2 plechovky, hořká čokoláda (min 73%) 3 čtverečky

Příprava

Někteří si říkáte "ááááá má tam chybu", ale opak je pravdou. 

Chili con carne se opravdu píše s jedním l. Tento pokrm pochází z Jižní Ameriky, kterou dlouhou dobu ovládali Španělé. Chili tedy neznamená pálivá paprička, ale slovo je Španělské a označuje pomalu vařenou omáčku.

Autorství si připisují jak v Texasu, Novém Mexiku, tak i v Arizoně.

Někdo tvrdí, že ho vynalezla jeptiška, někdo že jídlo vniklo jako levná varianta, jak nakrmit vězně v Texaských věznicích a jiní zase tvrdí, že přistěhovalci z latinské Ameriky sloužící v armádě USA.

Ostatně Chili con carne je dodnes národním jídlem v Texasu.

Co se týče přísad je to různé. V základu se ale všichni shodují, že do chili patří hovězí, jehněčí a nebo zvěřina. Dál se přidává oregáno, římský kmín, cibule, paprika, rajčata, česnek, skořice, bobkový list a čokoláda.

Kupodivu koriandr a kukuřice je spíše vynález nás Evropanů.

Fazole až tak do prapůvodního receptu nepatří. Vzhledem k tomu, že toto jídlo vždy sloužilo k nakrmení těch nejchudších, byly fazole z části jako zdroj bílkovin dobrou náhradou za maso. 

Pokud se vám u řezníka podaří koupit hovězí hrudí, tak ho berte všemi deseti. Jestliže ho u vašeho řezníka nemají, tak aspoň kupte maso z krku.

Hrudí je krásně mramorované a má přesně tolik tuku kolik potřebujete. Ostatně je to jediný tuk, který do jídla přijde.

Jako první si připravte koření. Na suché pánvi opečte celý pepř, celý římský kmín a sušenou chilli papričku. Jakmile se rozvoní, tak minutku opečte a dejte do hmoždíře. Společně s hrubou solí umelte a dejte do nádoby, ve které budete jídlo připravovat.
Přisypte oregáno, papriku, bobkový list, celou skořici a citrónovou kůru i šťávu.

Do masa si z obou stran udělejte zářezy (mřížku) a zprudka ho opečte na velmi rozpálené pánvi. Jestli nemáte hrudí a máte libovější krk, tak ho nejprve pomažte z obou stran olejem.
Maso dejte ke koření i s tukem z pánve a důkladně to v něm obalte.

Maso nechte u dna a přidejte cibule, papriky, drcená rajčata, vodu a stonky z koriandu.

Po 6-7 hodinách přidejte fazole a hořkou čokoládu.

Vařit můžete v pomalém hrnci, v zapékací misce s víkem a nebo klasicky v hrnci s pokličkou - pokud vám to úchytky dovolí.

Jestli využijete k přípravě troubu, tak tam chili con carne nechte 6 - 7 hodin při teplotě MAX 90°C.

Ráno už jenom vytáhněte skořici, bobkový list a maso roztrhejte vidličkami. Vše promíchejte s fazolemi a hořkou čokoládou.

Nic se NEZAHUŠŤUJE a podává se s rýží tortillou a nebo jiným pečivem.

Zjemnit na talíři můžete lžící zakysané smetany a posypat lístky koriandru.

Dobrou chuť!

2016-10-07 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI