Ingredience: | |||||
hovězí hrudí | 750 g | mletá uzená paprika | 2 lžičky | oregano | 2 lžičky |
římský kmín | 1 lžička | sušená chilli paprička | dle chuti | cukr | 2 lžíce |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | celá skořice | 2 stonky |
bobkový list | 2 ks | citron (kůra + šťáva) | 1 ks | velké pokrájené cibule | 2 ks |
nahrubo pokrájené papriky | 2 ks | drcená rajčata | 2 plechovky | voda | 1/2 plechovky |
stonky z koriandru (listy si nechte na servis) | dle chuti | fazole (bez nálevu) | 2 plechovky | hořká čokoláda (min 73%) | 3 čtverečky |
Někteří si říkáte "ááááá má tam chybu", ale opak je pravdou.
Chili con carne se opravdu píše s jedním l. Tento pokrm pochází z Jižní Ameriky, kterou dlouhou dobu ovládali Španělé. Chili tedy neznamená pálivá paprička, ale slovo je Španělské a označuje pomalu vařenou omáčku.
Autorství si připisují jak v Texasu, Novém Mexiku, tak i v Arizoně.
Někdo tvrdí, že ho vynalezla jeptiška, někdo že jídlo vniklo jako levná varianta, jak nakrmit vězně v Texaských věznicích a jiní zase tvrdí, že přistěhovalci z latinské Ameriky sloužící v armádě USA.
Ostatně Chili con carne je dodnes národním jídlem v Texasu.
Co se týče přísad je to různé. V základu se ale všichni shodují, že do chili patří hovězí, jehněčí a nebo zvěřina. Dál se přidává oregáno, římský kmín, cibule, paprika, rajčata, česnek, skořice, bobkový list a čokoláda.
Kupodivu koriandr a kukuřice je spíše vynález nás Evropanů.
Fazole až tak do prapůvodního receptu nepatří. Vzhledem k tomu, že toto jídlo vždy sloužilo k nakrmení těch nejchudších, byly fazole z části jako zdroj bílkovin dobrou náhradou za maso.
Pokud se vám u řezníka podaří koupit hovězí hrudí, tak ho berte všemi deseti. Jestliže ho u vašeho řezníka nemají, tak aspoň kupte maso z krku.
Hrudí je krásně mramorované a má přesně tolik tuku kolik potřebujete. Ostatně je to jediný tuk, který do jídla přijde.
Jako první si připravte koření. Na suché pánvi opečte celý pepř, celý římský kmín a sušenou chilli papričku. Jakmile se rozvoní, tak minutku opečte a dejte do hmoždíře. Společně s hrubou solí umelte a dejte do nádoby, ve které budete jídlo připravovat.
Přisypte oregáno, papriku, bobkový list, celou skořici a citrónovou kůru i šťávu.
Do masa si z obou stran udělejte zářezy (mřížku) a zprudka ho opečte na velmi rozpálené pánvi. Jestli nemáte hrudí a máte libovější krk, tak ho nejprve pomažte z obou stran olejem.
Maso dejte ke koření i s tukem z pánve a důkladně to v něm obalte.
Maso nechte u dna a přidejte cibule, papriky, drcená rajčata, vodu a stonky z koriandu.
Po 6-7 hodinách přidejte fazole a hořkou čokoládu.
Vařit můžete v pomalém hrnci, v zapékací misce s víkem a nebo klasicky v hrnci s pokličkou - pokud vám to úchytky dovolí.
Jestli využijete k přípravě troubu, tak tam chili con carne nechte 6 - 7 hodin při teplotě MAX 90°C.
Ráno už jenom vytáhněte skořici, bobkový list a maso roztrhejte vidličkami. Vše promíchejte s fazolemi a hořkou čokoládou.
Nic se NEZAHUŠŤUJE a podává se s rýží tortillou a nebo jiným pečivem.
Zjemnit na talíři můžete lžící zakysané smetany a posypat lístky koriandru.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI