Ingredience: | |||||
mleté hovězí maso | 500 g | anglická slanina | 200 g | silná zrnková káva | 1 l |
hořká čokoláda min 70% kakaa | 30 g | loupaná krájená rajčata | 3 plechovky | střední cibule | 2 ks |
česnek | 6 stroužků | celá skořice | 2 kousky | bobkový list | 3 ks |
pepř | 4 kuličky | nové koření | 4 kuličky | chilli paprička (může být i víc, pokud máte rádi ostré a nebo na závěr přidat Tabasco) | 1 ks |
římský kmín | 1 vrchovatá lžíce | uzená paprika | 2 vrchovaté lžíce | oregano | plná špetka |
mletý pepř | dle chuti | sušený česnek | 1 lžička | mletý koriandr | 1 lžička |
sůl | dle chuti | tmavý cukr Muscovado (nebo stačí tmavý třtinový cukr) | 2 lžíce | fazole namočené nejlépe přes noc (4 díly a 1 díl bílých) | 1/2 kg |
mražená kukuřice | 200 g |
Chilli con Carne je jeden z těch receptů, který jsem roky zkoušela, pilovala, kombinovala až vznikl tento rodinný poklad. Je kombinací mnoha různých receptů a vzpomínek na Texas, kde na vás stánek s výborným mexickým chil i číhá na každém rohu. Dnes je pro nás a naše známé toto jídlo takovou sázkou na jistotu. Pravidelně ho připravuji před každou větší akcí na chalupě, protože ten plný hrnec pikantních fazolí, masa a jemně kouřové omáčky ještě nikdy nezklamal.
Fazole zalijte vodou a nechte namáčet přes noc. Slaninu nakrájejte na kostičky a na oleji opečte s mletým masem. Opečenou směs zasypte veškerým mletým kořením.
Maso vyndejte z pánve a ve stejném výpeku nechte zesklovatět cibuli, nakrájený česnek a chilli včetně semínek a zbytek koření.
Vše smíchejte ve velkém hrnci a podlijeme ½ kávy. Přidejte rajčata a fazole s trochou vody ve které se močily a přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu a pomalu duste i 3 hodiny, dokud nejsou fazole měkké. Ke směsi postupně přidejte zbytek kávy a doslaďte cukrem Do hotového chilli rozpusťte čokoládu a přidejte kukuřici (nesmí se vařit dlouho, aby neztvrdla). Vše na závěr dosolte, eventuálně přidejte sůl či sušené chilli, pokud se vám bude zdát jedna paprička málo.
Chilli podáváme s bílou rýží, tortilami nebo chlebem. Doprostřed talíře s chilli dáme lžíci kysané smetany (vyrovnává pálivost) a strouhaný sýr, nejlépe Cheddar. Skvělé je posypat to čerstvým koriandrem a přidat plátky avokáda.
Tak chutná Mexiko, tedy aspoň u nás doma.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI