Citronové rizoto s hráškem a krevetami pro děti od 2 let zpět

Marináda:
citron1 ksmed1 lžíceolej2 lžíce
česnek1 stroužekloupané krevety150 ghladkolistá petržel dle chuti
Rizoto:
rýže na risotto300 gvývar nebo voda500 mlcibule1 ks
česnek2 stroužkypřepuštěné máslo - ghí2 lžícemražený hrášek hrst
hladkolistá petržel dle chutisůl dle chutipepř dle chuti
citronová šťáva dle chuti
citron 1 ks, med 1 lžíce, olej 2 lžíce, česnek 1 stroužek, loupané krevety 150 g, hladkolistá petržel dle chuti, rýže na risotto 300 g, vývar nebo voda 500 ml, cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, přepuštěné máslo - ghí 2 lžíce, mražený hrášek hrst, hladkolistá petržel dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, citronová šťáva dle chuti

Příprava

Tak jako jiné děti chodí v supermarketech škemrat do oddělení s bonbóny, chodí to moje dělat oči do chlaďáku s rybami. Tentokrát ji ovšem nejvíce oslovily krevety, takže nakoupeno a mise začíná.

Krevety alespoň hodinku nebo dvě předem naložte do marinády smíchané z uvedených surovin, bylinky do ní najemno nasekejte. Pořádně je obalte a nechejte odpočívat v lednici.

V hrnci rozehřejte ghíčko a začněte smažit najemno nasekanou cibuli. Asi tak v polovině jejího zlátnutí přidejte i nasekaný česnek a společně dodělejte. Poté nasypte rýži, krátce zapražte a podlijte polovinou vývaru. Ideálně se pro tento recept hodí vývar rybí, ale použít můžete jakýkoliv, stejně jak bílé víno či vodu. Stáhněte teplotu sporáku, osolte a velmi pozvolna vařte. Občasně zamíchejte a dolévejte po částech zbylý vývar. Uvařte do změknutí rýže a odstavte. Vmíchejte ještě mražený hrášek, sekanou petržel, opepřete a případně ještě dosolte a dolaďte dle chuti šťávou z citronu. Na závěr ještě lžíce ghíčka pro zjemnění a případně i strouhaný parmezán.

Krevety od marinády slijte (a použijte ji k podlití rizota, takovou parádu přece nemůžete vyhodit!) a krátce osmahněte v pánvi. Ne moc dlouho, aby se nevysušily, k čemuž ty loupané mají velké sklony. Vmíchejte do rizota a dobrota je na světě.

Dětská specifika:

  • Krevety a mořské plody obecně jsou doporučovány dětem od cca 2 let. Jsou velkým alergenem a diskutabilní je i jejich kvalita, ostatně jako všech živočichů, kteří v moři žijí, včetně ryb. Vody jsou totiž znečištěny rtutí a těžkými kovy, které pak do nich přechází. Na druhou stranu jsou ale velmi bohaté na tuky, které prospívají rozvoji mozku.
  • Dalším alergenem je i citronová šťáva jakožto citrus (od 1 roku).
  • Hůře stravitelná je i cibule a česnek - taktéž od 1 roku, ale možno vyzkoušet i dříve.
  • Italové svoje risotto zpravidla smaží na panenském oleji nebo másle. Ani jedno však není nutričně moc vhodné, ač chuťově to význam jistě má, ale oba tyto tuky se přepalují a stávají se karcinogenní. Když ale použijete ghíčko, tedy přepuštěné máslo zbavené mléčné bílkoviny, smažíte bezpečně a i chuťově jídlo vylepšíte.
2017-05-17 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI